Hunziker Areal: mehr als wohnen
iris 9 mei 2019

Ter gelegenheid van 100 jaar wooncoöperaties in Zürich wordt in 2007 een nieuwe wooncoöperatie opgericht, Mehr als Wohnen. 55 bestaande coöperatieven verenigen zich binnen deze Genossenschaft, met Peter Schmid als directeur. Het doel was om een groot ambitieus project te realiseren waarin vernieuwende vormen van procesvoering, architectuur, bouwen, … werden toegepast. De vraag: ‘Hoe zullen we morgen wonen?’ stond hierbij centraal. Hierop antwoordt Peter Schmid: “We will have a rich, collaborative form of everyday life based in densely settled, mixed neighbourhoods in which we will help and support eachother in dif cult phases of life – and all this within the framework of a democratic cooperative form that has been proving its worth for more than one hundred years.”

Het project is opgezet als stedelijke wijk die meer biedt dan een groot huisvestingsproject. Die filosofie sluit aan bij de naam Mehr als Wohnen. Op de site van de voormalige betonfabriek Hunziker worden 13 grote woongebouwen met 380 woningen voor circa 1400 bewoners ingeplant. Tegelijk zijn hier werkruimtes, kantoren, een kinderdagverblijf, een dans- en yogastudio en andere gemeenschappelijke ruimtes voorzien.

Meer dan 100 architectenbureaus nemen deel aan de architectuurwedstrijd voor dit project. Duplex Architekten en Futurafrosch mogen het masterplan ontwerpen en samen met hen zijn ook Miroslav Šik, Müller Sigrist en Pool als architecten aangesteld voor het ontwerp en de bouw van 2 tot 3 gebouwen. Binnen het masterplan worden alle architecten uitgenodigd om in dialoog te gaan over de basisregels. Bij de verdere detaillering en uitvoering is deze samenwerking verloren gegaan, wat leidt tot een grote diversiteit tussen de gebouwen.

 

 

De schaal en de vorm van de bouwblokken (5 tot 7 lagen) zetten de architecten aan tot het ontwerpen van nieuwe woningtypes en grote verticale circulatieruimtes met daglicht in de kern van de gebouwen. Traphallen zijn opgevat als semi-publieke ruimtes waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Om een gemengde groep bewoners te bereiken, is er in Hunziker Areal gestreefd naar een grote diversiteit van woningen. Elk gebouw lijkt wel een testcase voor een bepaald woonconcept. Er is o.a. een uitgebreid aanbod voor gezinnen met kinderen. In de gebouwen van Šik is hiertoe nagedacht over de ideale typologie van het gezinsappartement, met een extra hal voor fietsen, rolschaatsen en andere spullen.

 

De traphal is opgevat als semi-publieke ruimte

Duplex Architekten hebben een woonblok met enkel clusterappartementen ontworpen. Een clusterappartement omvat circa 10 studio’s met een eigen kitchenette en badkamer, maar tegelijk delen de studio’s een gemeenschappelijke leefruimte en keuken.

Collectieve ruimte in een clusterappartement

Slechts onder 1 van de 13 woonblokken is een ondergrondse garage gebouwd, goed voor 106 parkeerplaatsen. De afwezigheid van kelders en garages houdt de woningen betaalbaar. Mehr als Wohnen biedt woonruimte aan wie zonder auto kan leven. Wie toch een parkeerplaats wil, moet motiveren waarom. Er zijn wel talrijke fietsenbergingen, zelfs op de verdiepingen, bereikbaar met de lift.

Er is veel aandacht naar de buitenruimte gegaan. De inrichting van de publieke ruimte maakt divers gebruik mogelijk en zorgt vooral voor een aantal ontmoetingsplekken. Naast de gedeelde buitenruimtes zijn er ook verschillende types private terrassen. Die zijn vaak genereus vormgegeven met ruimte voor een tafel en vier stoelen.

 

 

Architectuurwijzer bezoekt Hunziker Areal tijdens de architectuurreis Zürich van 16 tem 19 mei 2019.

Hunziker Areal
Architect Duplex Architekten, Futurafrosch, Miroslav Šik, Müller Sigrist en Pool Architekten
Adres Hunziker Areal, 8050 Zürich, Zwitserland
Oplevering 2015

Bronnen
Baugenossenschaft mehr als wohnen

 

07/05/2019

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *