Lezing Raumlaborberlin (D)
iris 28 februari 2012

Raumlabor is een groep van architecten die in 1999 samen kwamen in Berlijn, Duitsland. Door middel van ‘urban prototypes’ (tijdelijke projecten die het stedelijke landschap transformeren) geeft Raumlabor op een speelse manier kritiek op de snelle en ongecontroleerde ontwikkeling van de stad Berlijn na de val van de muur.

In het repertoire van Raumlabor vinden we pseumatische structuren, onderzeeërs uit afvalstoffen en (half) serieuze projecten terug. Deze aanpak wordt niet alleen gebruikt om kritiek te uiten op de officiële planning processen, maar ook om ze te beïnvloeden. Met het ‘Kolorado Plan’ dat werd ontwikkeld voor een lokale overheid in Berlijn, stelde Raumlabor een lange-termijn strategie voor om met stedelijke krimp om te gaan.

Voor Raumlabor is architectuur in de eerste plaats een sociaal en maatschappelijk fenomeen. Dit wordt duidelijk in hun project Eichbaumoper. Eichbaum is een metrostation in het Duitse Ruhrgebied en werd bij aanleg 30 jaar geleden gezien als hét voorbeeld van moderne architectuur. De laatste tijd stond het station echter bekend om het vandalisme en geweld dat er plaats vond. Raumlabor transformeerde het station om tot opera .De opera gaat over de geschiedenis van het station, gebaseerd op de verhalen en ideeën van de bouwers, het personeel en de gebruikers. Een succesvol project dat bovendien heeft geleid tot merkbare veranderingen in de gemeente en gemeenschap.

Praktisch
A-Z Lezingen 2011-2012
Dinsdag 28 februari 2012,20u00
Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt
Lezing is gratis, reserveren via www.a-zlezingen.be

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *