Lezing: Bijoy Jain – Studio Mumbai (IN)
iris 28 november 2012

Cultuur en klimaat als hoeksteen voor architectuur. 

Studio Mumbai is een Indiaas collectief van vakmannen en architecten. De projecten die ze ontwerpen bouwen ze ook zelf. De oprichter van Studio Mumbai, Bijoy Jain, komt vertellen hoe ze daarbij tewerk gaan. Liefhebbers kunnen zich verwachten aan een intrigerende visie op architectuur.

De projecten van Studio Mumbai ontstaan na veel overleg en krijgen vorm via een proces van ‘leren door maken’. Ideeën worden getoetst in materiaalstudies, maquettes en schetsen. Oude tradities, lokale bouwtechnieken en materialen staan daarbij centraal. De projecten van Studio Mumbai passen in hun context: de wisselwerking tussen gebouw, omgeving en klimaat is essentieel.

Bijoy Jain (Mumbai, 1965) studeert in 1990 af aan de Washington University in het Amerikaanse St. Louis. Hij gaat in Los Angeles aan de slag bij de bekende Richard Meier en is ook een tijdlang in London actief. In 1995 keert hij terug naar zijn geboorteland om daar zelf een bureau op te starten. India is inmiddels een economische wereldspeler geworden en Mumbai – of Bombay – een wereldstad. Tradities, godsdienst, ambacht en cultuur zijn de dupe van deze snelle groei. Ook de leefomstandigheden verslechteren: overal worden overhaast gebouwen neergezet zonder rekening te houden met cultuur en klimaat. Dat resulteert in een continue strijd van mens en gebouw tegen hitte, moesson en stedelijke verdrukking. Bijoy Jain gaat hier tegenin en werkt alleen met klanten die hem tijd en vertrouwen geven.

Studio Mumbai produceert een bescheiden architectuur. Hun belangrijkste realisaties tot nu toe zijn woonhuizen die tot in het kleinste detail uitgewerkt werden. Ze visualiseren hun ontwerpen eerder aan de hand van (deel)maquettes dan door uitgewerkte plannen. Dat is een werkwijze die bewust afwijkt van het gangbare bouwproces waarbij een externe uitvoerder een gebouw optrekt volgens gedetailleerde plannen van de architect. De komende jaren wil Bijoy Jain aan grotere projecten werken zonder daarbij van condities te veranderen.

Via deze lezing zet organisator Architectuurwijzer zijn onderzoek naar de architectuurpraktijk buiten Europa voort. De lezing werpt een ander licht op culturele achtergronden en de narratieve kracht van een gebouw. Het belooft een boeiende avond te worden voor een breed publiek, gaande van architecten en studenten tot beleidsmakers en politici. Lees: iedereen met interesse in architectuur is welkom! Op de vorige Architectuur Biënnale in Venetië oogstte Studio Mumbai veel succes. Nu de kans zich voordoet om oprichter Bijoy Jain in België aan het woord te horen mag u niet twijfelen.

Praktisch:
Lezing door Bijoy Jain van Studio Mumbai
C-mine cultuurcentrum Genk
Woensdag 28 november 2012, om 20.15 uur
Kaarten kosten 5 euro en zijn te verkrijgen via www.c-minecultuurcentrum.be

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *