La Cité Miroir
iris 9 maart 2018

De voormalige Baden en Thermen van La Sauvenière in het hart van Luik werden omgevormd tot La Cité Miroir, een ruimte voor cultuur en maatschappelijke vorming. Er is plaats voor theater, muziek, lezingen, workshops, tentoonstellingen, enzovoort. Centraal in de werking van La Cité Miroir staat de dialoog tussen culturen. Het beheer is in handen van enkele vzw’s, maar ook andere organisaties kunnen er terecht voor evenementen.

Het oorspronkelijke badencomplex, gebouwd door de modernistische architect Georges Dedoyard en opgeleverd in 1942, is nog perfect afleesbaar in het nieuwe project. Het complex was opgevat als een functionalistisch gebouw. Dat wil zeggen: een gebouw dat volledig afgestemd is op een bepaalde vraag, in dit geval de vraag naar een zwembad. In 2000 sloten de deuren omdat het gebouw niet meer voldeed aan de veiligheidsnormen. In 2004 werd het gebouw gedeeltelijk geklasseerd als monument van het Waalse erfgoed. Tussen 2009 en 2013 is het badencomplex radicaal gerenoveerd: de site werd omgezet in een cultureel centrum, uitgerust met geavanceerde technologieën voor isolatie, verwarming en verlichting.

 

 

Bij herbestemmingen hebben architecten vaak de neiging om te zoeken naar vormelijke en materiële contrasten tussen oud en nieuw. In La Cité Miroir manifesteert zich dat bv. in de details van de nieuwe balustrades rond het grote bad. Architectenbureau Triangle kiest bewust voor een ‘spiderglass constructie’, een techniek die in de jaren 1940 niet bestond. Andere bureaus – zoals Atelier Kempe Thill, zie het parlement van de Duitstalige Gemeenschap in Eupen – zouden juist zoeken naar een detaillering in de lijn van het bestaande. Dat is niet altijd gemakkelijk te verantwoorden, omdat monumentenzorgers doorgaans een duidelijk onderscheid tussen oud en nieuw verwachten. Heel wat hedendaagse architecten staan sceptisch t.o.v. een dergelijk hard contrast, omdat ze geloven in de continuïteit van de architectuur en omdat ze veel affiniteit hebben met de oude constructiewijzen en detailleringen. Die zijn meestal eleganter dan de nieuwe, die moeten voldoen aan allerlei normen rond energie-efficiëntie en veiligheid.

Architecten Triangle Architectes
Adres Pl. Xavier-Neujean 22, 4000 Liège, België
Type Cultuurcentrum
Datum oplevering 2014
Foto Thierry Lechanteur via La Cité Miroir

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *