MAAK DE STRAAT mobiliseert mensen
iris 2 mei 2017

Eind oktober lanceerden Architectuurwijzer en UHasselt de ontwerpcall Maak De Straat. De oproep vroeg een interventie voor een verkavelingswijk in Zolder. Doel was om de mogelijkheden van de typisch Vlaamse verkaveling – waarop zoveel kritiek komt – in de verf te zetten.

BUROBILL kwam als winnaar uit de bus, met zijn verkavelingscamping Zolder Zomert. Het mobiliserend karakter van de inzending en de mogelijke allianties tussen bewoners en verenigingen charmeerden de jury.

Architectuurwijzer wil mensen over architectuur doen nadenken en koppelt er – zoals in dit geval – ook onderzoek aan. Een oproep zoals Maak De Straat draait om ideeën. Wat BUROBILL voorstelt is een mogelijk beeld, bedoeld om mensen – waaronder ook beleidsmakers – aan het denken te zetten. In het algemeen wordt een ontwerp bij een dergelijke wedstrijd niet in praktijk gezet, maar Zolder Zomert blijkt wel kans te maken. Zij het dan in een light versie, in overleg met de bewoners.

En daar zit momenteel een kink in de kabel. Het voorstel wordt al als definitief beschouwd. Verschillende bewoners maken zich zorgen over de impact op hun straat en over de bereikbaarheid van hun huis. Zorgen waar we als mede-organisator rekening mee willen houden. Communicatie is meer dan ooit een sleutelwoord. Als de bewoners dit project als onverteerbaar ervaren, dan hebben we hen duidelijk nog niet goed genoeg geïnformeerd. Tegelijk willen we vragen om open te staan voor ideeën. En ook de positieve effecten te zien, zoals de kansen op ontmoeting en het bannen van snelheidsduivels.

Een ontwerp moet prikkelend zijn, en dat is hier absoluut van toepassing. Iedereen is wakker. Nu is het de bedoeling om samen met de buurt iets op te bouwen. Het voorstel is een basis om van te vertrekken en dus géén voldongen feit. Iedereen is welkom om mee te denken. Om samen straat te maken.

Contactpersoon: Barbara Roosen van UHasselt, barbara.roosen@uhasselt.be

Roel De Ridder

27 april 2017

Zolder Zomert in de pers:

Pastoor Sakstraat wordt deze zomer een camping, 10 april 2017, HBVL
Blijf van mijn verkaveling, 28 april 2017, DS
Buurt wil niet weten van tijdelijke camping …., 29 april 2017, HBVL