FORMAT 2023 – voor jong talent
Lieve Drooghmans 13 augustus 2021

Voor de nieuwe editie van het begeleidingstraject FORMAT zoekt Z33 jonge beloftevolle ontwerpers en architecten die een link hebben met de ruime Euregio (gewoond, gewerkt, gestudeerd). Het thema waarbinnen FORMAT 2023 werkt, is ‘leven met water‘. Hoe kunnen we water zien als een essentiële en eindige grondstof waarmee we zuinig moeten omspringen? FORMAT gaat op zoek naar ontwerpers en architecten die vorm willen geven aan dit vraagstuk. Van concrete, tactiele oplossingen tot scenario’s die een andere toekomst verbeelden.

Zes (inter)nationale ontwerpers of architecten met maximaal vier jaar ervaring krijgen de kans om hun artistieke praktijk te verdiepen en kennis en netwerken te delen. Na een jaar intensieve begeleiding van een persoonlijke coach volgt er een groepstentoonstelling. In dit leerproces krijg je tijd en ruimte om grenzen en onconventionele pistes op te zoeken. De tentoonstelling is naast een artistiek product ook een middel om het maatschappelijk gesprek te stimuleren.

Vier profielen

Naast ontwerpers en architecten zoekt FORMAT ook een grafisch vormgever, een scenograaf en een schrijver die recent zijn afgestudeerd (max. 4 jaar geleden) en wonen, werken of studeren in Vlaanderen of Euregio Maas-Rijn (Eindhoven, Maastricht, Luik, Aken …).

 

Praktisch

Dien je kandidatuur met portfolio en projectvoorstel in via www.z33.be/opencall/format2023/.
Dit kan tot en met donderdag 31 maart 2022.
De jury selecteert maximum zes FORMAT-laureaten (architecten & ontwerpers).
Zij krijgen begin mei bericht van hun selectie.
Het traject voor ontwerpers, architecten, grafisch vormgever, scenograaf en criticus loopt van mei 2022 tot februari 2023 (opening tentoonstelling).