Het Nieuwe Huis is in 1927 gebouwd als een flatgebouw voor alleenstaande mannen én vrouwen in Amsterdam. Het gebouw vormt een schoolvoorbeeld van de Amsterdamse School, en was zeer vernieuwend voor zijn tijd. In tegenstelling tot de vele eengezinswoningen, ging het hier om een experiment.
Het appartementencomplex maakt deel uit van het Plan Zuid van Berlage (1917) en grenst aan een groot plein. De grotere maat van Het Nieuwe Huis met zijn zeven bouwlagen sluit perfect aan op de grote ruimte van dit plein. De samenhang tussen architectuur en stedenbouw is goed doordacht. Hoewel de hoofdgevel een expressieve en dynamische vormgeving heeft, geeft de symmetrie van de hoofdgevel rust aan het plein. De toren van Het Nieuwe Huis overbrugt niet alleen het schaalniveau tussen het gebouw en zijn omgeving, maar is ook het oriëntatiepunt van de wijk.
Het flatgebouw telde 188 appartementen, maar ook collectieve voorzieningen zoals een leeszaal, een restaurant, winkels met kantoor- en magazijnruimten, een postkantoor, een rijwielstalling en dakterrassen. Bewoners konden hulp inroepen voor huishoudelijk werk, of boodschappen laten leveren. Een staf van 35 man personeel stond ter beschikking. En de huur was zeker niet laag. De oorspronkelijke plattegrond van Het Nieuwe Huis is nog intact, met uitzondering van de leeszaal. Ook de bibliotheek en het postkantoor zijn nog steeds in gebruik.
Vandaag is Het Nieuwe Huis nog altijd een wooncoöperatie, exclusief voor alleenstaanden. Bij aanvang van de huur moet elke bewoner een aandeel kopen. Afhankelijk van de grootte van het appartement bedraagt dit 130 € tot 230 €. Het is uitdrukkelijk verboden om hier samen te wonen, of onder te verhuren als Air BnB.
Vandaag telt het Nieuwe Huis 188 bewoners, waarvan de jongste 22 jaar is en de oudste 97 jaar. 47% van de bewoners is man, en 53% is vrouw. Als nieuwe bewoner kom je enkel in aanmerking voor een één-kamerappartement, wat bestaat uit een kamer van 4 op 5 meter met ingebouwde kasten, een kitchenette, een toilet en een halletje. Op elke gang zijn gemeenschappelijke badkamers voorzien. Pas later kom je in aanmerking voor een meer-kamerappartement.
Voor wie interesse heeft, je vindt meer info over het Het Nieuwe Huis in het gelijknamige boek van Dorothee Oorthuys.
Een bezoek aan Het Nieuwe Huis en de volkswoningen van de Amsterdamse school in Plan Zuid van Berlage staan geprogrammeerd tijdens de architectuurreis Amsterdam.
Architecten Barend van den Nieuwen Amstel
Adres Roelof Hartstraat 50, 1071 Amsterdam, Nederland
Type Appartement
Datum oplevering 1927
22/03/2018