Grootstadsblok Cadix
Lieve Drooghmans 2 september 2023

In de Antwerpse Cadixwijk, aan het Kattendijkdok, ontwierpen Bovenbouw, BULK architecten en Sergison Bates vijf verschillende grote gebouwen die samen één geheel vormen. In dit nieuwe dense grootstadsblok is voorzien in verschillende woningtypes, plus ook commerciële ruimtes.

De visie, de gewenste beeldkwaliteit en de basisprincipes van het inrichtingsplan zijn gezamenlijk uitgestippeld. Binnen het plan nam elk een deel van de gebouwen voor zijn rekening. De architecten hebben maximaal ingezet op de woonkwaliteit. De collectieve binnentuin tussen de vijf gebouwen vormt een aangename, afgesloten verblijfsplek voor de bewoners.

 

 

Qua woongelegenheid zijn er tweehonderd woningen gerealiseerd, met een grote diversiteit qua typologie en grootte. Het gaat om maisonnettes, appartementen, grondgebonden woningen en woon-werkunits. Door units koppelbaar te maken wordt maximaal ingespeeld op de woningbehoefte in verschillende levensfases.

 

Het geheel zit bijzonder mooi in elkaar. Reden genoeg voor een bezoek tijdens onze Architectuurreis Antwerpen op 21 en 22 september 2023, met de projectarchitecten van BULK en Bovenbouw.

 

Cadix bouwblok A5

Opdrachtgever  CIP, Antwerpen
Locatie  Londenstraat / Kattendijkdok Oostkaai / Tallinnstraat, Antwerpen
Architecten  Bovenbouw Architectuur, BULK architecten, Sergison Bates architects
Programma  5 gebouwen met 200 woningen, commerciële ruimtes en ondergrondse parkeergarage
Oplevering  2021

Foto’s  © Stijn Bollaert