Dorpse Architectuur
Lieve Drooghmans 12 september 2023

Al te vaak vallen de dorpskernen in Vlaanderen onder het mom van het verdichtingsdiscours ten prooi aan generieke appartementsgebouwen die niet bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of klimaatrobuustheid van het dorp. Op zoek naar alternatieven werkte AR-TUR aan een Toolbox Dorpse Architectuur, die uit een boek en een reizende expo bestaat.

Sinds 2022 gaat AR-TUR op tour met de Toolbox Dorpse Architectuur. Ter gelegenheid van de Woonacademie (op 1 december) houdt de expo ook halt in C-mine Genk, van 1 tot 7 december 2023. Met een scala aan projectverhalen, dorpse figuren en tactieken toont de expo hoe collectief wonen in dorpen beter kan.

 

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space. Met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, Malle, Olen, de partners van AR-TUR en cofinanciering uit Platteland Plus.

De Woonacademie van de provincie Limburg werkt voor deze Limburgse editie Dorpse Architectuur samen met AR-TUR, C-mine, Departement Omgeving, IGS Wonen in Tongeren-Herstappe en Architectuurwijzer.

 

Praktisch

Expo Dorpse Architectuur
C-mine Genk
1 – 7 december 2023
Gratis toegang