AR-TUR & ampe.trybou – Dorpse architectuur
Lieve Drooghmans 21 september 2023

De voorbije 50 jaar hebben vrijstaande woningen en gekoppelde woningen de boventoon gevoerd in Vlaanderen. Om open ruimte te vrijwaren worden recent gestaag meer appartementsgebouwen gerealiseerd. In de praktijk blijkt de inpassing van woonprojecten met hogere dichtheden in het dorpse weefsel geen evidentie. Op 1 december 2023 organiseerde de Woonacademie provincie Limburg – in samenwerking met Departement Omgeving, IGS Wonen in Tongeren-Herstappe en Architectuurwijzer – in C-mine een lezing rond het thema dorpse architectuur.

Twee sprekers delen hun expertise. Edith Wouters van AR-TUR platform voor architectuur en ruimte vertelt hoe AR-TUR in de experimenteerruimte van het Kempenlab onderzocht wat kwalitatieve dorpsarchitectuur is en op welke manier die tot stand kan komen. Ze gaat in op de Toolbox Dorpse Architectuur en toont enkele referentieprojecten in Vlaanderen. Meer info over de Toolbox via de website van AR-TUR.

Frederiek Ampe heeft met zijn architectenbureau ampe.trybou een mooi portfolio opgebouwd van kleinschalige woonprojecten, vaak in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappijen. Hierbij gaan zij steeds op zoek naar een goede inpassing in het dorpse weefsel. Herbekijk de lezing van Frederiek Ampe:

 

 

Praktisch
Lezing door Edith Wouters (AR-TUR) & Frederiek Ampe (ampe.trybou) – Dorpse architectuur
Gemodereerd door Peggy Totté (AW)
vrijdag 1 december 2023, 9.30 – 12 uur
C-mine Genk, grote zaal
Prijs: 16, 13 of 8 euro (respectievelijk basisprijs, c-mine pas en studenten)
Tickets te koop via C-mine.

Van 1 t.e.m. 7 december staat de rondreizende Toolbox Dorpse Architectuur tentoongesteld in C-mine.

 

Partners  cpeCedralEquitoneTarkett, Vandersanden, Reynaers, Forster, Ventiline

Tekening  plus office architects – Toolbox Dorpse Architectuur