Europaallee, Ein Quartier voll Zürich
iris 1 januari 2018

Door het opruimen van een in onbruik geraakt deel van de spoorwegsite nabij het hoofdstation van Zürich kwam er een strook vrij voor bebouwing. KCAP (Kees Christiaanse) stond in voor het stedenbouwkundig plan. De Europaallee is een nieuwe weg door het gebied die plusminus oostwest loopt. Vooral de drie nieuwe bouwblokken ten zuiden van de Europaallee – en tevens aan de Lagerstrasse gelegen – zijn architecturaal en stedenbouwkundig gezien erg interessant. Het programma dat ze herbergen is veel diverser dan hun samenhangende architectuur doet vermoeden. Mensen wonen en werken er; er zijn winkels en hippe restaurants (Hitl, Più, Beetnut,…), een 25hours hotel en een hogeschool. En dat alles op een steenworp van het station.

 

 

Het meest oostelijke van de drie bouwblokken, bijna tegen het postkantoor van de jaren 1910 aan de Sihloever, is helemaal door Max Dudler aangepakt. Het huisvest vooral ruimte voor onderwijs. Het middelste blok, eveneens georganiseerd rond een publieke binnenplaats, is van Dudler, Gigon & Guyer en David Chipperfield. Gigon & Guyer tekenden het gebouw met de in- en uitspringende geveldelen dat met de lange gevel aan de Lagerstrasse ligt. Dwars daarop, langs de Freischützgasse staat het gebouw dat Chipperfield ontwierp. Het gebouw met de verticale ramen is weer van Dudler. Het derde bouwblok ten slotte, met de plint waarop twee torens staan, is ontworpen door Caruso St JohnDaarna, strikt genomen niet meer aan de Europallee maar wel aan de Lagerstrasse, volgen nog een plint met twee torens van Graber Pulver i.s.m. Masswerk en een plint met twee torens met daarnaast een zwarte hotelkubus van E2A.

 

 

De architectuur van Europaallee is grootstedelijk, en soms met duidelijke Amerikaanse metropolitane invloeden. Tegelijk is de bouwblokkenstructuur een voortzetting van het historische Zürich. Doordat Caruso St John in de leer ging bij Herzog & de Meuron aan de ETH – de Zwitsers uit Bazel die op hun beurt veel overhielden van hun tijd bij Aldo Rossi aan diezelfde school – ontwikkelde er zich in de recente architectuurgeschiedenis een (Italiaans-)Zwitsers-Engelse stamboom. Die valt zo uit neorationalistische gevelbeelden en gebouwstructuren af te lezen. Dat juist Zwitserse én Engelse architecten samen aan de Europaallee werkten en tot een bijzonder consequent resultaat kwamen, hoeft dus amper te verwonderen.

 

Europaallee
Architect KCAP, Max Dudler, Gigon & Guyer, David Chipperield, Caruso St John, …
Adres Europaallee, 8004 Zürich, Zwitserland

 

 

07/05/2019

 

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *