Erfgoeddag – rondleidingen in het CCHA
Lieve Drooghmans 15 maart 2023

Op Erfgoeddag mag een bijzonder stukje Hasselts erfgoed niet in het programma ontbreken: het CCHA. Je kan er op 23 april een gratis rondleiding volgen.

Momenteel loopt in het cultuurcentrum Hasselt de expo ‘CCHA omkaderd. Al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw’. In 1956 besluit de Hasseltse gemeenteraad om het eerste cultureel centrum in Limburg te bouwen. Het modern complex mag geen ivoren toren zijn, maar moet cultuur openstellen voor het brede publiek. De befaamde architect Isia Isgour ontwerpt een functioneel gebouw in een eenvoudige structuur van beton, staal en glas. In 1972 opent het cultuurcentrum zijn deuren.

Het CCHA is een mooi voorbeeld van (niet-beschermd) erfgoed dat zijn rol ontegensprekelijk blijft vervullen. Het vormt één van de prominente gebouwen uit de jaren 70 en is niet weg te denken uit de geschiedenis van Hasselt en de Vlaamse cultuurcentra. We kunnen het CCHA als voorbeeld stellen voor een zorgzaam erfgoedbeleid van de stad Hasselt.

In de expo CCHA omkaderd toont Architectuurwijzer de historische en architecturale waarde van dit gebouw. Dit gebeurt aan de hand van zowel nieuwe tekeningen als oude foto’s en plannen, aangevuld met verhalen van de burgemeester, de architecten, de aannemer en de stielmannen die betrokken waren bij de bouw.

 

Praktisch

Zondag 23 april 2023
Rondleidingen om 15u en 16u15
CCHA, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
De rondleidingen starten aan de hoofdingang van het CCHA en gaan zowel door het gebouw als de expo.
Vakkundig gegidst door Scale Collective.
Gratis aangeboden door stad Hasselt en Architectuurwijzer.

 

Foto  © Steven Massart