Nieuwe Nuchterheid
iris 22 juni 2015

Bescheiden en tijdloze architectuur op uw scherm. 

De tentoonstelling ‘Nieuwe Nuchterheid’, gerealiseerd in opdracht van C-mine cultuurcentrum Genk, was één van de architectuurhoogtepunten van 2014. De film die de rode draad vormde door deze expo staat nu online als documentaire. Zet u in een comfortabele zetel, klik hier en geniet van 17 minuten perfecte ontspanning voor architectuurliefhebbers.

Waarover gaat Nieuwe Nuchterheid?

Met architecten als Marie-José Van Hee, De Smet Vermeulen en Robbrecht & Daem kent Vlaan-deren een lange traditie van bescheiden en tijdloze architectuur. Recent geven een aantal jonge Vlaamse architecten traditionele begrippen als context en ouderwets vakmanschap een nieuw elan. ‘Nieuwe Nuchterheid’ presenteert vijf projecten die stuk voor stuk focussen op context, am-bacht en maakbaarheid.

1/ nieuwbouwwoning in Heuvelland / ae architecten
2/ nieuwbouwwoning in Asse / BLAF architecten
3/ nieuwbouwwoning in Lubbeek / Broekx-Schiepers architecten
4/ nieuwbouwwoning in Lanklaar / De Gouden Liniaal
5/ verbouwing in St-Gillis-Waas / Dagkant Architecten

Curator Hans Maes maakte van deze vijf projecten een sprekend geheel. Hij sprak daarvoor de internationaal gerenommeerde documentairemaakster Lotte Knaepen aan. Haar beelden tonen hoe de bewoners hun eigen huis dagdagelijks beleven. Mensen, ramen, niveaus, kinderen, een bal, haardvuur, dieren, … De beelden dagen u uit om te reflecteren over architectuur – al dan niet als obstakel voor het wonen. De expo mag dan voorbij zijn, de documentaire is tijdloos.

Foto: Marc Appeltans

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *