Dolf Nivelle, de meester en het vak
iris 7 november 2012

Architectuurwijzer presenteerde in 2012 haar eerste architectuurdocumentaire ‘De meester en het vak’. De documentaire schetst het werk van de Limburgse architect Dolf Nivelle.

Architectuurwijzer vzw nam het initiatief om deze documentaire te draaien om de naoorlogse architectuur in Limburg de aandacht te geven die zij verdient. Zowel Nivelle als enkele tijdgenoten komen aan het woord, en Nivelles meest sprekende realisaties komen in beeld. Zo geeft de film een beeld van deze gedreven architect en de periode waarin hij actief was.

Dolf Nivelle (1930 – 2022) bouwde in de geest van het laatmodernisme en verdiende zijn strepen vooral als kerkenbouwer. Hij ontwierp verschillende Limburgse kerken waaronder de St.-Willibrorduskerk in Neerpelt-Herent en de St.-Lambertuskerk in Hendrieken-Voort. Ook het ontwerp van de middelbare meisjesschool ‘Agnetendal’ in Peer is van zijn hand.

Nivelle is niet alleen van betekenis als bouwmeester: zijn invloed als leermeester was minstens even groot. Nivelle stond namelijk mee aan de wieg van het architectuuronderwijs in Limburg en leidde generaties jonge Limburgse architecten op. Zo stimuleerde hij de verankering van het moderne denken in de provincie.

 

Download het bijgaande booklet hier.

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *