Couvent Sainte-Marie de la Tourette
Lieve Drooghmans 16 juni 2023

Het klooster La Tourette ligt in Éveux, in de nabijheid van het Franse Lyon. In de opdracht voor het klooster vroeg pater Marie-Alain Couturier aan de architect om een ‘stille woning voor honderd lichamen en honderd harten te creëren’. Zo ontwierp Le Corbusier een klooster als een afgesloten leefwereld voor een gemeenschap van monniken. Het gebouw bestaat uit honderd individuele cellen, een bibliotheek, een refter, een kloostergang als dakterras, leslokalen en een kerk. Met dit klooster wilde Le Corbusier de monniken geven wat ze het meest nodig hebben: ‘stilte en rust’.

 

 

Het ontwerp vertrekt van een u-vormige kloostergang rond een centrale patio, waaraan de cellen gekoppeld zijn. Vanuit elke cel met een privaat terras hebben de monniken zo een mooi zicht op de imposante omgeving. De u-vormige kloostergang wordt aan de kopse zijde afgesloten door een kerk.

 

 

Het gebouw kan ervaren worden als een architecturale wandeling. Deze start bij een sobere, betonnen gang die omhoog loopt tot aan de ingang van de kerk. De ongelijke maar ritmische beglazing in de gang eindigt op een strakke metalen muur die pivoteert om toegang te geven tot de donkere, gekleurde gloed van de kerk.

Het laatmodernistisch kloostergebouw is niet enkel uniek omwille van zijn programma, maar ook als het laatst voltooide gebouw van Le Corbusier in Europa. In dit gebouw kan je de typerende ‘vijf punten van architectuur’ uit de ontwerpfilosofie van Le Corbusier terugvinden: het open plan, het toegankelijke dak, de bandramen, de vrijstaande gevel en de pilotis. Het meest in het oog springend zijn de pilotis die het gebouw laten zweven over een steile helling.

 

 

Het bezoek aan Couvent Sainte-Marie de la Tourette was één van de hoogtepunten van de architectuurreis naar Lyon die Architectuurwijzer in april 2023 maakte.

16/06/2023

 

Couvent Sainte-Marie de la Tourette

Adres  Rte de la Tourette, 69210 Éveux
Programma  klooster met 100 cellen, bibliotheek, refter, kloostergang, leslokalen & kerk
Architect  Le Corbusier
Bouwperiode  1957-1960

Foto’s  Brent Vanheyst / Peggy Totté
Plan  www.greatbuildings.com