WagnisART is beste gebouw van Duitsland 2018
iris 28 februari 2018

Het Deutsches Architekturmuseum (DAM, Frankfurt) heeft de prijs voor het ‘Beste gebouw van Duitsland 2018’ toegekend aan het visionaire woningbouwproject WagnisART in München. Het betreft een coöperatief woningbouwproject, ontworpen door bogevischs buero en SHAG Schindler Hable Architekten. Geselecteerd uit een lijst van 4 finalisten, werd het project geprezen voor zijn nieuwe ‘sociale, architecturale en stedenbouwkundige normen’.

Binnen de meedogenloze woningmarkt van München vormt het project WagnisART een verademing. Er is een woonomgeving ontstaan waar de bewoners sterk in betrokken zijn, zowel tijdens het planningsproces als in het verdere verloop. Tijdens het planningsproces hebben de architecten hun autonomie beproefd, en zijn zij sterk in overleg gegaan met de bewoners. Zo hadden de toekomstige bewoners aangegeven dat zij meerdere verbindingen tussen de gebouwen zeer belangrijk vinden.

Dit heeft geleid tot een complex van vijf onregelmatige gebouwen die op de begane grond met elkaar verbonden zijn door twee binnenplaatsen en brede paden. Op de derde en vierde verdieping worden tevens enkele bruggen geslagen tussen de gebouwen, wat leidt tot extra ontmoetingsruimte voor de bewoners. De nissen en pleintjes op de dakterrassen en in de ruime trappenhuizen zijn populaire verzamelplaatsen. En de bewoners hebben de vele gemeenschappelijke ruimtes omarmd, waaronder kunstateliers, werkruimtes, een wasruimte, een naaikamer, een speelkamer voor kinderen, oefenruimten van verschillende groottes. Een gemeenschappelijk restaurant is ook toegevoegd aan de voorzieningen.

Kortom, de coöperatie Wagnis heeft haar stempel gedrukt op dit residentieel complex, en dit heeft – volgens de jury van DAM – geleid tot een voorbeeldmodel voor andere toekomstige woningbouwprojecten in Duitsland. Architectuurwijzer neemt dit project graag op als een voorbeeld voor toekomstige coöperatieve projecten in Vlaanderen.

Peggy Totté

29/01/2018

Foto Julia Knop via DAM

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *