BIGyard Berlin
iris 28 juli 2017

Op een lang smal perceel van 35m op 100m tussen hoge blinde muren van 22 m hoog, is een compact woningbouwproject in Berlijn gerealiseerd door Zanderroth Architekten, en Herrburg Landschaftsarchitekten. In contrast met de aangrenzende appartementsblokken rond een nauwe binnenplaats, wordt dit project gekenmerkt door een lange smalle, doch uitbundige binnentuin waar alle woningen en appartementen van genieten. Het project telt 4 tot 6 bouwlagen met 23 rijwoningen, 10 tuinwoningen en 13 penthouses die variëren tussen 60 tot 160 m2.

 

 

De lange smalle binnentuin vormt een grote meerwaarde voor het project. Deze tuin wordt gemeenschappelijk gebruikt door alle bewoners, in het bijzonder door de kinderen.

 

 

Er is gekozen voor extensieve beplanting met een rondslingerend pad en verspreide speelplekken. Zo verdelen de kinderen zich over de hele buitenruimte.

 

 

Door middel van grote vouwramen hebben de rijwoningen een directe relatie tot de tuin. Een niveau lager (op hetzelfde niveau als de parkeergarage) hebben zij een rechtstreekse voordeur naar de straat.

 

 

De toegang tot de achterliggende woningunits verloopt via de binnentuin, of via de parkeergarage.

 

 

Alle daken worden benut als individueel dakterras. Dit vormt de enige private buitenruimte van de rijwoningen, naast de gemeenschappelijke tuin.

 

 

De rijwoningen aan de straatzijde hebben een individuele voordeur. Deze geeft toegang tot een hybride ruimte, die kan benut worden als werkruimte, speelruimte, fietsenberging, …

 

 

Er is een parkeergarage voorzien onder het gebouw, op het gelijkvloers. Door de afwerking met rijwoningen aan de straat, en het voorzien van een binnentuin op de 1ste verdieping, is deze parkeergarage amper zichtbaar. Ze is perfect geïntegreerd in het project. Een aparte stalling voor fietsen lijkt niet aanwezig.

Zanderroth Architekten nemen zelf initiatief voor hun bouwprojecten en kopen de grond aan via hun dochteronderneming SmartHoming. Vervolgens zoeken zij toekomstige bewoners via online platforms, zoals CoHousing Berlin. Architectonische kwaliteit en betaalbaarheid worden gegarandeerd, maar de architecten laten slechts beperkte aanpasbaarheid toe binnen hun strak ontwerp- en bouwproces. Zij stellen: “We are very interested in what future inhabitants want, but we don’t want to design together. It’s almost impossible. We just say – you are getting a good apartment for less money than usual and that’s your advantage.”

Wat gemeenschappelijke ruimtes betreft, kunnen de bewoners van BIGyard naast de binnentuin en parkeergarage ook gebruik maken van een sauna, een dakterras met zomerkeuken en vier gastenappartementen.

 

Download de projectfiche hier.

Architecten Zanderroth Architekten
Adres Dunckerstraße 63, 10439 Berlin, Duitsland
Type Appartement
Datum oplevering 2010
Foto Simon Menges, Michael Feser, Zanderroth Architekten

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *