UK Midlands
iris 21 oktober 2015

Architectuurwijzer bezoekt het (post)industriële hart van Engeland. We verkennen het bijzondere landschap van de Midlands met zijn vele restanten van de industriële revolutie. Hoogtepunten van de driedaagse reis zijn de Monsal Trail, een beschermde historische landschapsroute, enkele projecten van het hedendaagse topbureau Caruso St John en een viertal vroeg- en laatmoderne Engelse klassiekers.

De befaamde Monsal Trail verenigt een verlaten treintraject – inclusief typerende tunnels en bruggen – met natuur. Vandaag is het een landschapspark dat erg populair is bij wandelaars en fietsers.

We bezoeken Nottingham Contemporary en de New Art Gallery in Walsall – beiden van Caruso St John. Elk op hun manier brengen ze vernieuwing en traditie ongekunsteld en met een bijzonder oog voor detail samen.

Het D10-gebouw (1932) van Owen Williams, in Nottingham gebouwd voor farmaciereus Boots, is zowat hét Engelse equivalent van de Van Nellefabriek. Met zijn karakteristieke paddenstoelconstructie is het één van de bekendste industriegebouwen ter wereld.

Daarnaast bezoeken we op de universitaire campus van Cambridge enkele laatmoderne klassiekers zoals de bakstenen toevoeging aan de architectuurfaculteit (1958) en de rationele Harvey Court studentenhuisvesting (1962) van Colin St John Wilson. Ook de vroeg-contextualistische bibliotheek van de geschiedenisfaculteit (1968) van James Stirling & Michael Wilford staat op het programma.

Ook Letchworth Garden City staat op het programma, één van de originele tuinsteden. Het concept kreeg overal in de wereld navolging – vergelijk bijvoorbeeld met onze tuinsteden in Genk.

Onze route? We vertrekken in industriestad Charleroi met het vliegtuig naar industriestad Manchester. Met een bus maken we een lus zuidwaarts door de Midlands. Mis deze afspraak met het ware Engeland – tegelijkertijd historisch, grauw, groen en architectonisch verfijnd – niet!

Praktisch
Deze reis is voor architecten bedoeld. Niet-architecten kunnen mee aan een aangepaste prijs. Er zijn 50 plaatsen.

Data: woensdag 21 oktober 2015 tot en met vrijdag 23 oktober 2015

• vertrek: woensdag 21 oktober 7u00, Charleroi Airport (Ryanair FR3239)
• terug: vrijdag 23 oktober 21u30, Charleroi Airport (Ryanair FR3222)

Prijs: 475 euro op basis van een tweepersoonskamer, prijs voor niet-architecten is 575 euro.

Inbegrepen in de prijs:
• verplaatsingen heen en terug en ter plaatse met de bus
• Overnachting met ontbijt in Holiday Inn Cambridge en Mercure Nottingham
• Inkomgelden en gidsen

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *