Architectuurreis Oslo – Welcome behind the Green Door
iris 22 september 2013

Architectuurwijzer reisde in 2013 naar de Noorse hoofdstad, en wel tijdens het openingsweekend van de Oslo Architectuurtriënnale. Onder de deskundige begeleiding van architectuurprofessor en Noorwegenkenner Raf De Saeger bezoeken we de belangrijkste architecturale verwezenlijkingen in de stad. Op het programma staan onder andere bezoeken aan het Raadhuis, het Operahuis van Snøhetta, de Ski Jump van JDS en aan projecten van Pritzkerprijswinnaar Sverre Fehn.

Oslo architectuurtriënnale
Het Brusselse Rotor is dit jaar curator van de Oslo Architectuurtriënnale. Wij zijn uitgenodigd op de feestelijke opening in DogA, het Noorse centrum voor design en architectuur, waar we Behind the Green Door bezoeken, de hoofdtentoonstelling van de triënnale die een gigantische inventarisatie van het begrip “duurzaamheid” vormt.

Van grootse expo’s tot particuliere projecten
Wij bezoeken het Nasjonaalmuseet-Arkitektur waarvoor Sverre Fehn een uitbreiding tekende. In het museum loopt momenteel een expo over de pioniers van de ecologische beweging in de architectuur.

Nog tijdens het openingsweekend van de triënnale vindt Oslo Open House plaats, een soort Dag van de Architectuur die toelaat om architecturaal interessante private woningen en tuinen te bezoeken.

Ontmoetingen
Meer dan tijdens voorgaande meerdaagse studiereizen organiseert Architectuurwijzer ontmoetingen en uitwisselingen met lokale architecten. Dit verloopt in samenwerking met de Noorse ambassade.

Oog voor architectuur
Oslo mag dan niet veel meer inwoners hebben dan Antwerpen (en bovendien een veel kleinere bevolkingsdichtheid), Noorwegen is een land dat architectuur en design bewust, strategisch en toekomstgericht inzet. Ontdek het samen met Architectuurwijzer!

Je kan het programmaboekje hier downloaden.