Architectuurreis Madrid
iris 8 oktober 2017

Als derde stad van de Europese Unie – qua inwonersaantal enkel voorgegaan door Brexit-Londen en Berlijn – heeft Madrid niet alleen haar vanzelfsprekend stedelijke karakter mee, maar ook haar culturele uitstraling. Die is voldoende groot om zich te meten met álle wereldsteden.

Het grote historische centrum van Madrid barst van de monumenten en de aantrekkelijke pleinen en parken. Architectuurwijzer bezoekt musea, bibliotheken, woningbouwprojecten en stedenbouwkundige projecten. Sommige projecten zijn herbestemmingen, anderen zijn nieuwbouw.

We bezoeken werk van de Spaanse architect Emilio Tuñón die een leerstoel heeft aan UHasselt. Het bureau van Mansilla & Tuñón neemt de groep op sleeptouw, naar het Centro Documental de la Comunidad en het Museo de Collecciones Reales.

Het museum & cultureel centrum Caixa Forum, van Herzog & de Meuron, blaast een oude energiecentrale nieuw leven in. Op het bakstenen industriële gebouw is een stalen, roestig uitziende constructie geplaatst. De architecten werkten samen met de Franse botanist Patrick Blanc, die een verticale tuin ontwierp tegen een 24 meter hoge muur van het gebouw. En er staat nog een geslaagde herbestemming op het programma: Matadero Madrid is een oud gigantisch slachthuis waar nu kunst wordt geproduceerd. Het is een ontmoetingsplek voor kunstenaars en hun publiek. Wie kunst zegt, kan ook niet om het Prado heen. We bezoeken dit internationale topmuseum, met uitbreiding van Pritzker-prizewinnaar Rafael Moneo.

Wonen komt aan bod met Mirador, een complex met 156 sociale wooneenheden ontworpen door het Nederlandse MVRDV.

Er is nog een Nederlands bureau dat in het oog springt: West 8 ontwierp het grootste binnenstedelijke park ter wereld, Madrid Rio. Het 150 hectare grote gebied ligt op de oevers van de rivier de Manzanares. Het park ligt boven een vierbaans autoweg die over een lengte van zo’n 20 kilometer is ondertunneld. Het project, dat Madrid verloste van de hinder van de drukke verkeersader, doet alle bestaande parken langs de Manzanares opgaan in één geheel.

Architectuurwijzer stelt het programma op in samenwerking met UHasselt.

 

Praktisch
Deze uitstap is voor architecten bedoeld, architecten krijgen voorrang bij de inschrijvingen.
Niet-architecten kunnen mee aan een aangepaste prijs.
Het aantal plaatsen is beperkt.

Vliegreis vanuit Brussels Airport
Vertrek: Donderdag 5 oktober 2017 om 9u25
Terug: Zondag 8 oktober 2017 om 19u45

Vroegboekprijs tem 1 april 2017: 585 euro voor architecten (685 euro voor niet-architecten)
Boekingen na 1 april 2017: 620 euro voor architecten (720 euro voor niet-architecten)
Prijzen op basis van een tweepersoonskamer; voor een éénpersoonskamer is er een toeslag van 202,50 euro

Inbegrepen in de prijs
– verplaatsingen heen en terug vanuit Brussels Airport (Brussels Airlines) en ter plaatse
– 3 overnachtingen met ontbijt in Dear Hotel Madrid
– inkomgelden en gidsen

 

Reserveren
Deze reis is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Uw inschrijving is pas definitief na betaling van een voorschot van 250 euro op rekeningnummer 735-0057103-55 van Architectuurwijzer vzw met vermelding van “Madrid 2017 + naam”.
Kosteloos annuleren kan tem 1 april 2017. Daarna wordt het voorschot in rekening gebracht, tenzij er een vervanger kan gevonden worden.

 

Partners Cantillana, cpe, Desso, Eternit en Vandersanden

2 Reacties

  1. Wij willen graag deelnemen aan deze interessante reis indien mijn echtgenote (geen architecte) mag meegaan!
    We wachten uw reactie af

  2. Beste Jean Paul,
    Momenteel wordt nog voorrang gegeven aan architecten. Wij geven een seintje van zodra niet-architecten kunnen aanmelden.
    Vriendelijke groeten,
    Iris

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *