Lille, de tiende grootste stad van Frankrijk, ligt centraal in de druk bevolkte Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. We bezoeken er enkele hedendaagse projecten aan de rand van de historische binnenstad, langs de as Euralille – Grand Palais. Euralille is de stedenbouwkundige ontwikkeling rond het TGV-station; het Grand Palais is het enorme evenementencomplex wat verderop. Beide zijn ontworpen door OMA in de late jaren 1980.

De architecten van LAN – speciaal overgekomen uit Parijs – gidsen ons door hun koperen Euravenir Tower. Het gebouw is een bijna vanzelfsprekende toevoeging aan Euralille. Ook in Maison Stéphane Hessel krijgen we een rondleiding door de architecten zelf. Het Belgisch-Deense JDS Architects gidst ons door dit meergeneratiecomplex met kantoren, crêche en jeugdherberg.

Vlak naast het gebouw van JDS Architects bezoeken we het Arboretum, een wooncomplex van het Parijse CAAU. De kleine woongelegenheden in het Arboretum staan in boeiend contrast met de geklasseerde Villa Cavrois, waarmee we onze dag afsluiten. Dit meesterwerk met paleisallure, getekend door de Franse-architect-van-Belgische-afkomst Robert Mallet-Stevens, werd minutieus gerestaureerd door de Franse staat. Zo komt wonen tweemaal heel verschillend aan bod: in de vorm van nieuwe stedelijke hoogbouw en in de vorm van een suburbaan quasi-paleis uit het interbellum.

Praktisch
Deze reis is voor architecten bedoeld. Niet architecten kunnen mee aan een aangepaste prijs. Er zijn maximum 50 plaatsen.

Vrijdag 10 juni 2016
Vertrek aan parking cc Hasselt (uur nog te bevestigen), aankomst rond 20u30.

Deelname kost 50 euro. Niet-architecten kunnen mee aan 75 euro.

Inbegrepen in de prijs:
• Verplaatsingen met de bus
• Inkomgelden en gidsen

Reserveren via info@architectuurwijzer.be.
Uw inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer 735-0057103-55 van Architectuurwijzer vzw met vermelding “Lille 2016 + naam”. Kosteloos annuleren kan tem 1 mei.

Partners Cantillana, cpe, Desso, Eternit, Harol ProjectsVandersanden

Foto Maison Stéphane Hessel – cn JDS Architects

11/04/2016

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *