Architectuurreis Leuven
iris 11 mei 2012

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Je kan je nog inschrijven op de reservelijst. Van zodra er een plaatsje vrijkomt ontvang je een berichtje en kan het inschrijvingsgeld betaald worden.

De architectuuruitstap van vrijdag 11 mei 2012 brengt ons naar herbestemmingsprojecten in Leuven en omstreken.

Alhoewel het geven van een nieuwe functie of doel aan bestaande gebouwen een actueel thema is, is het – bijna – net zo oud als de bouwkunst zelf. Een schitterend voorbeeld is het rectoraat van de KULeuven. Gebouwd in 1317 als zetel van de lakenwevers werd het reeds in 1425 (gedeeltelijk) herbestemd tot leslokaal. Gedurende de tijd werd het programma verzwaard, een nieuwe vleugel aangebouwd en verschoven accenten in het gebruik. Anno 2007 is het gebouw voor een tweede maal uitgebreid. Ook jongere ‘monumenten’, of zelfs grond, kan een nieuwe bestemming krijgen zoals een voormalige brouwerij in dezelfde stad aantoont.

Herbestemming is zeer duurzaam, immers een bouwwerk wordt geheel of gedeeltelijk bewaard. De economische waarde wordt behouden of zelfs vermeerderd. Er ontstaat minder bouwafval en er gaat minder fysieke energie in het bouwproces zitten. Daar staat tegenover dat er een grotere intelligente inspanning nodig is van bouwheer, architect en aannemer. Cultureel erfgoed wordt behouden, de maatschappelijke betekenis van een gebouw versterkt of veranderd.

De architectuur van, of de manier waarop de herbestemming wordt vormgegeven, is van grote betekenis voor de beleving van het gebouw of de site. Ze verteld een verhaal over ruimte, tijd, mensen, de samenleving… Een verhaal dat u op deze excursie zult beleven!

 

Programma
08u00 Ontbijt aangeboden door de sponsors in de lokalen van Vandersanden te Bilzen, Riemsterweg 300
08u45 Vertrek met bus richting Leuven
10u00 DE MOUTERIJ en DE UNIVERSITEITSHAL KUL
rondleiding door Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck Arhitects)
12u30 Lunch
14u00 MUSEUM M
rondleiding door gidsen van Stichting Stad en Architectuur
15u30 Vertrek met bus richting Aarschot
16u15 HOTEL ‘S HERTOGENMOLENS
rondleiding door Pieter Vanderreycken van noAarchitecten
18u00 Vertrek met bus richting Bilzen
19u00 Diner aangeboden door de sponsors in de lokalen van Vandersanden

Praktisch
Deelname aan deze architectuurreis kost 15 euro en 7,5 euro voor studenten.

Reserveren kan via het inschrijvingsformulier hieronder. Uw inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op rekening 735-0057103-55 van Architectuurwijzer vzw.

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *