Bordeaux
iris 2 mei 2016

Architectuurwijzer nodigt u uit op een 4-daagse architectuurreis naar Bordeaux, imposante havenstad aan de Garonne. Het centrum van Bordeaux is voor een groot deel Unesco-werelderfgoed. Bouwkundig erfgoed en hedendaagse invullingen gaan er hand in hand.

Midden jaren 1920 bouwde Le Corbusier in Pessac bij Bordeaux één van zijn eerste collectieve woonprojecten. De Cité Frugès werd vooral bekend omwille van de diverse wijzen waarop bewoners zich de gestandaardiseerde woningen toe-eigenden. Ondertussen is één van de woningen, het bezoekerscentrum, volledig in zijn oorspronkelijke luister hersteld en restaureren meer en meer Le-Corbusierfans stilaan de overige woningen. U kan vergelijken met een recent woonproject (2009), de 79 logements collectifs van LAN Architecture. Ze komen naar Bègles om hun project zelf voor te stellen.

Het moderne wonen in combinatie met erfgoedzorg komt niet alleen aan bod bij de Cité Frugès, maar ook via de rehabilitatie van enkele banalere appartementsblokken – 530 woningen in het totaal – door Lacaton & Vassal. Bordeaux dient zich op die manier aan als een laboratorium van het wonen, toen en nu. Nog van Lacaton & Vassal staat de managementschool op het programma.

Herzog & de Meuron tekenden het nieuwe sportstadion van Bordeaux, hetStade Matmut Atlantique. Verder bekijken we werk van Robbrecht & Daem, zoals het heel recente stadsarchief.

Bordeaux betekent natuurlijk ook wijn. We trekken naar Pomerol voor een bezoek aan Château Le Pin, eveneens van de hand van Robbrecht & Daem. Met zijn glooiend dakgewelf en archetypisch torengebouw neemt het een discrete plaats in in de wijnvelden.

Praktisch (VOLZET)
Deze reis is voor architecten bedoeld. Niet-architecten kunnen mee aan een aangepaste prijs. Er zijn maximum 50 plaatsen.

Vertrek: Donderdag 8 september om 11u05, Brussels Airport
Terug: Zondag 11 september om 15u55, Brussels Airport

Vroegboekprijs tem 1 mei 2016: 565 euro voor architecten en 665 voor niet architecten. Boekingen na 1 mei 2016: 600 euro voor architecten en 700 euro voor niet architecten.

Inbegrepen in de prijs:
– verplaatsingen heen en terug (Brussels Airlines) en ter plaatse
– overnachting met ontbijt in hotel Mama Shelter, prijs op basis van een tweepersoonskamer
– inkomgelden en gidsen

Reserveren
Via mail aan info@architectuurwijzer.be.

Uw inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer 735-0057103-55 van Architectuurwijzer vzw met vermelding van “Bordeaux 2016 + naam”.
Kosteloos annuleren kan tem 1 mei 2016.

Partners Cantillana, cpe, Desso, Eternit, Harol Projects, Vandersanden Group

Foto Château Le Pin – Robbrecht & Daem

16/03/2016

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *