Architectuurreis Basel
iris 15 oktober 2014

Architectuurwijzer organiseerde in 2014 een driedaagse architectuurreis naar Basel. Onderweg naar de bestemming houden we halt bij enkele klassiekers van Le Corbusier. Hoogtepunten in Basel zijn de begeleide bezoeken aan de Novartis Campus, de Vitra Campus en het museum voor moderne kunst Fondation Beyeler.

De Novartis Campus is getransformeerd van een oude chemische productiesite tot een sta-te-of-the-art workspace. De farmaceutische reus Novartis verzamelde meer dan 20 toparchi-tecten om het masterplan van architect en urban planner Vittorio Magnago Lampugnani vorm te geven. In een begeleid bezoek ontdekken we gebouwen van onder meer Diener + Diener, SANAA, David Chipperfield, Herzog & de Meuron en Rem Koolhaas.

Vitra Belgium biedt Architectuurwijzer een unieke kijk achter de schermen van de Vitra Cam-pus Weil Am Rhein. We krijgen toegang tot de productie- en assemblagehallen plus het test-centrum en de kantoren. Absolute toppers zijn het VitraHaus en de productiehal van SANAA.

Fondation Beyeler is het geesteskind van kunsthandelaar en verzamelaar Ernst Beyeler. Zijn enorme collectie moderne beeldende kunst kreeg in 1997 een eigen museum, ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Het gebouw is een ingetogen antwoord op de vraag de kunst op de voorgrond te brengen in zijn omgeving. De relatie tussen de natuur, het licht en de materialiteit zullen we ervaren tijdens een begeleid bezoek.

Basel is de thuisstad van het gerenommeerde architectenbureau Herzog & de Meuron. Een vrij stadsbezoek leidt ons langs verschillende realisaties.

Het programmaboekje kan je hier downloaden.