Wonen in Kalkbreite, met een tuin van 2.500 m2
Lieve Drooghmans 29th January 2019

Kalkbreite in Zürich, gebouwd boven een tramstelplaats, telt 93 wooneenheden. Al is het project niet vormgegeven door de toekomstige bewoners zelf, bij de voorbereidingen waren wel 50 buurtbewoners betrokken. Ze namen deel aan een openbare workshop om ontwerpideeën te zoeken voor de site Kalkbreite. Het project werd ontwikkeld als samenwerkingsverband tussen de Stad Zürich, het openbaarvervoersbedrijf van Zürich en de coöperatieve vennootschappen Karthago en Dreieck. Ze legden samen een uitgebreid participatief traject af.

 

 

Omdat de individuele huishoudens in een woonproject van deze grootte in de massa verloren kunnen gaan, zijn er lagere schaalniveaus voorzien. Zo zijn er clusters van 10 kleine woonunits, uitgerust met een gemeenschappelijke keuken, een badkamer, een logeerkamer en soms een werkruimte. Deze woonunits zijn te klein voor mensen met kinderen. Gezinnen met kinderen kunnen in het ‘Grosshaushalt’ wonen: een groep van 20 woningen, met een gemeenschappelijke woon- en eetruimte en een professionele keuken mét koks. Ook bewoners van andere woningen kunnen hier maaltijden afhalen. Verder is er een woongroep voor jongeren van 16 tot 25 jaar en een pension van 10 kamers. Aan de differentiatie van woningen en gemeenschappelijke voorzieningen is af te lezen dat Kalkbreite een project voor iedereen is: voor verschillende soorten huishoudens en leeftijden. Toch is er geen echte mix, gezien de samenstelling van de groepen eerder eenzijdig is opgevat.

Een cluster met (gearceerde) keuken

 

Naast de gemeenschappelijke delen per cluster, zijn er ook collectieve ruimtes voor alle bewoners van Kalkbreite. Hier kunnen de verschillende groepen dan met elkaar in contact komen. De daktuin van 2.500 m2, bovenop de tramstelplaats, ligt als een grote groene binnenplaats tussen de wooneenheden en is ook publiek toegankelijk. Verder is er een cafetaria, een wasserette, een bibliotheek en zijn er verschillende werkruimtes. Er zijn ook ruimtes te huur, zoals de tuinkeuken en de sauna. Ook de plaatsen in de fietsenstalling zijn te huur. Kalkbreite is autovrij, op twee parkeerplaatsen voor mindervaliden na.

 

 

Gemeenschappelijke voorzieningen werken het best als de ontsluiting er langs loopt. Bij Kalkbreite begint de ontsluiting aan de korte zijde van het gebouw, met een indrukwekkende trap die de buitenwereld verbindt met de daktuin en de cafetaria. Naast de cafetaria ligt de toegangshal, met brievenbussen en een informatiebalie. Van hieruit kunnen de bewoners de centrale binnengang volgen die via trappen alle verdiepingen aandoet en die langs de gemeenschappelijke ruimtes van de groepen loopt. Buiten is er een wandelgang die de uiteinden van de binnengang verbindt en zo de omloop rond maakt.

 

 

In de plint van het gebouw zijn een aantal commerciële ruimtes ondergebracht, zoals een bioscoop, horeca, winkels, een kinderdagverblijf, een artsenpraktijk en kantoorruimten. Zowel de bewoners van Kalkbreite als mensen uit de omgeving kunnen er terecht.

 

 

Kalkbreite
Architect  Müller Sigrist Architekten
Adres  Kalkbreitestrasse 2, 8003 Zürich, Zwitserland
Typologie  93 wooneenheden met collectieve ruimtes
Oplevering  2014
Foto’s  Genossenschaft Kalkbreite, Volker Schopp

Bronnen
Philip Krabbendam, Cohousing… How can it be done
Brochure ‘At home, Building and Living in Communities’, Deutches Architekturmuseum
Website www.kalkbreite.net/kalkbreite/

 

 

29/01/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *