Symbiosis gaat collectief wonen in slotklooster
Lieve Drooghmans 14 oktober 2018

In het slotklooster van de Ongeschoeide Karmelietessen in de Gentse binnenstad woonden zusters van 1644 tot 2007 sterk afgesloten van de buitenwereld. Na de verhuis van de drie laatste zusters nam de vzw Jongerenhuis het pand tijdelijk in gebruik. In 2012 is het klooster beschermd als monument, maar sinds een jaar staat het leeg en heeft het verval zich langzaam ingezet. Daarom moet er dringend nagedacht worden over een nieuwe invulling van deze historisch waardevolle site in Gent.

Het slotklooster vormt een besloten gebouwencomplex met een hoge blinde muur en één voordeur aan de Theresianenstraat. Vanaf hier betreed je het publieke deel met de kapel, enkele kamers en een binnentuin. Een rondbooggalerij leidt naar de voordeur van het private deel. Dit deel bestaat uit twee verdiepingen met een rondgang rond een vierkant binnenhof. Aan de rondgang zijn kloostercellen gekoppeld die de ingetogen sfeer van weleer uitademen. Tot 2007 kon geen enkele bezoeker dit deel van het klooster betreden, met uitzondering van een dokter of tandarts. Zoals in elk klooster waren er diverse gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken, een kapittelzaal, een refter, een recreatiezaal, bergruimtes, wasplaats, een besloten binnentuin en een grotere tuin errond.

 

 

Door zijn specifieke kloostertypologie lijkt het gebouw heel geschikt als locatie voor een nieuwe collectieve woonvorm, en die uitdaging wil Symbiosis graag aangaan. Meer specifiek wil zij hier collectief wonen voor de tweede levenshelft organiseren (De Living van Gent) en tegelijk het klooster in eigendom houden van haar eigen stichting van openbaar nut. Op die manier streeft zij naar een duurzaam behoud van erfgoed doorheen de tijd. Anno 2018 heeft Symbiosis met de eigenaar (bisdom) een optie-overeenkomst ondertekend, en onderzoekt zij met een architect en een kerngroep van bewoners de mogelijkheden. Zo zijn de eerste conceptplannen door Osar architecten opgemaakt als basis voor verdere besprekingen met de bewoners, de stad, het bisdom, … In deze plannen worden woonunits voorzien in samengevoegde kloostercellen en enkele bijgebouwen in de tuin. De rondgangen en kloostertuinen worden in ere hersteld. En de gemeenschappelijke kapittelzaal naast de kerk lijkt ideaal als gezamenlijke eetruimte.

 

Lancering Symbiosis Stichting & publiek debat – 26 september 2018
Karmelietessenklooster, Theresianenstraat 9, Gent
Meer info via wonenindeliving.be

 

 

Foto’s Peggy Totté
Grondplan = bestaande toestand van het klooster

18/09/2018

4 Reacties

  1. Als buurtbewoner (Theresianenstraat nr. 5 ) , zal ik die avond aanwezig zijn , tenzij buurtbewoners niet welkom zouden zijn .

Comments are closed.