Stedelijke sporthal Genk
jochen 13th January 2017

De nieuwe stedelijke sporthal aan de Emiel Van Dorenlaan, pal naast het stedelijk zwembad, is van de hand van BEL architecten. BEL is een Antwerps bureau met roots in Limburg. Jeroen Beerten, partner binnen BEL, is verbonden aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de UGent.

Hoewel het nieuwe sportcomplex – met zijn drie lange aaneengeschakelde witte parabooldaken en zijn eveneens witte bakstenen gevels – duidelijk aanwezig is in de groene omgeving, is het ook een contextueel gebouw. De sporthal zet zich op dezelfde hoogte als zijn buur, het geklasseerde zwembadcomplex van de Wit-Russische Belg Isia Isgour. BEL kiest voor een dialoog, niet voor onderdanigheid en ook niet voor dominantie.

Binnenin de sporthal ontvouwt zich een eigen organisatorische logica. Gebruikers stappen binnen via een sober paviljoen dat uit de linkerzijgevel steekt, aan het pad naast het zwembad. Bezoekers wandelen vervolgens een centrale monumentale trap op en krijgen vanop de langgerekte bovenverdieping- foyer aan twee kanten zicht op de lager gelegen sportvloeren. Sporters gaan naar de speelvelden via kleedkamers op het gelijkvloerse niveau. De lange parabooldaken staan haaks op de lengte van de sportvloeren. Dat brengt een bijzondere ruimtelijkheid met zich mee. Het zorgt ook voor een ongedwongen zonering van de bovenverdieping.

Via de Stiemerbeekvallei zal het hele sportcomplex binnenkort nog beter ontsloten zijn voor traag verkeer. Binnen de plannen rond de Stiemerbeekvallei ligt het sportcomplex erg strategisch, tussen C-Mine en het Thorpark.

Architecten Bel Architecten 
Adres 
Emiel Van Dorenlaan 144, 3600 Genk
Type Sportinfrastructuur
Datum oplevering
 2015

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *