Passiefbouw in de rand rond Parijs
iris 19th September 2019

Aan de Rue des Chantereines in Montreuil is een nieuw appartementencomplex ingepast in een voorstedelijke woonwijk uit de jaren zestig. De opdrachtgever, COOPIMMO, is een coöperatie die betaalbare woningen bouwt in de regio rond Parijs. Het is een van de eerste aanbieders van sociale woningen met een huurkoopsysteem.

De appartementen zijn gebouwd voor lokale gezinnen die zich een eigen woning niet makkelijk kunnen veroorloven. Het principe van de sociale huurkooplening is eenvoudig: naast de lage prijsregulatie kunnen gezinnen een lening afsluiten zonder startkapitaal, en vervolgens eigenaar worden na een eerste stap van huren.

 

 

Het woonproject is uitgetekend rond een tuin die op het zuiden gericht is. Aan twee kanten van deze tuin zijn woonblokken gebouwd: het blok aan de straatzijde telt 11 woningen en het binnenblok telt er 15. De centrale tuin, beplant met loofbomen, zorgt in de winter voor een goede lichtinval terwijl hij in de zomer juist voldoende schaduw biedt. De landschapsarchitectuur maakt deel uit van een plantencontinuüm met de aanplanting van de omliggende tuinen in de wijk.

Vanwege de economische kwetsbaarheid van de bewoners, was het van essentieel belang om de onderhoudskosten van het gebouw laag te houden. Het ontwerp is gebaseerd op een unieke verticale circulatie, met maar 1 lift. De combinatie lift/trappenhuis bevindt zich in het eerste gebouw langs de straat en leidt naar royaal verlichte bordessen. Het tweede blok is met deze circulatie verbonden door middel van een loopbrug per verdieping. In het tweede blok zorgen buitengangen voor toegang tot de appartementen. Dit systeem van loopbruggen, gangen en balkons zorgt voor een heel eigen dynamiek met veel interactie tussen de bewoners.

 

 

Bij het uitwerken van dit kostenbesparende concept is er tegelijk bewust nagedacht over energie en ecologie. Dit heeft geleid tot het ontwerp van passiefoplossingen. Architect Benjamin Fleury hield sterk rekening met een maximaal rendement van de zon. Alle kamers zijn op het westen of het oosten georiënteerd en baden in het licht dankzij de grote raampartijen. De driedubbele beglazing houdt het warmteverlies beperkt. Thermische bruggen zijn vermeden door een zorgvuldig ontwerp van de gevels. Die zijn samengesteld uit beton en voorzien van twee lagen isolatie: 10 centimeter binnenisolatie en 20 centimeter buitenisolatie afgewerkt met hout. De architect voorzag een tweevoudige luchtventilatie die de lucht in het gebouw vernieuwt en die in de winter de warmte uit de afgezogen lucht terugwint. Hierdoor blijft het verbruik van de gasverwarming binnen de perken. En verder liggen er zonnepanelen op het dak van het voorste gebouw. Ze verwarmen het warme water voor huishoudelijk gebruik voor 40% voor.

11/09/2019

26 passiefappartementen
Adres  27 rue des Chantereines, Montreuil, Frankrijk
Architect  Benjamin Fleury
Typologie Woongebouw met collectieve tuin en ondergrondse parking met autodeelplaats
Oplevering  2019

Foto’s David Boureau

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *