Wonen in Amsterdam: van de Amsterdamse school naar het modernisme
iris 15 december 2018

Deze daguitstap staat in het teken van het modernistisch erfgoed aan de rand van de stad Amsterdam, en wijkt hiermee af van een klassiek bezoek aan de grachten van de binnenstad.

Binnen de uitbreidingsplannen van Berlage in de jaren ’20 is vooral de architectuur van de Amsterdamse School toonaangevend. Hun stijl – die zich situeert tussen Arts & Crafts en het modernisme – werd toegepast op hele woonwijken, zoals de Rivierenbuurt. Ook het Nieuwe Huis is een appartementencomplex uit die periode. Het complex is opgericht als woongelegenheid voor vrijgezellen, voor wie het destijds moeilijk was om een huis te vinden, en tot op vandaag zo behouden.

Bijlmermeer is de gekende modernistische uitbreidingswijk van de jaren ’60-‘70. Door verval, vandalisme, criminaliteit, … zijn er vanaf de jaren ’90 veel flats afgebroken. Als een soort van Bijlmermuseum zijn vandaag enkel de verhoogde metrolijn en een aantal honingraatgebouwen behouden. Zo is de Kleiburgflat behouden en gerenoveerd door NL Architects en XVW architectuur, die hiervoor in 2017 de EU Mies Award en de Dutch Design Award kregen. Met respect voor de modernistische architectuur zijn hier ‘klusflats’ te koop gesteld die de  toekomstige bewoners zelf kunnen inrichten. In de Bijlmermeer bezoeken we ook het recente nieuwbouwproject De Kameleon, waarin woningen verweven zijn met een winkelcentrum.

Het programmaboekje van de reis kan je hier downloaden.

Deze dagreis maakt deel uit van het architectuurprogramma van C-mine cultuurcentrum Genk en staat open voor alle geïnteresseerden.

Praktisch
Vrijdag 15 maart 2019
Vertrek om 7u stipt!
Verzamelen aan parking C-mine cultuurcentrum
Prijs: 60 euro
Inschrijven kan via C-mine cultuurcentrum Genk

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *