Vleugel 19, nieuwe trekpleister in Hasselt
Lieve Drooghmans 10 maart 2020

Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur heeft begin 2020 een nieuwe tentoonstellingsvleugel in gebruik genomen: Vleugel 19. Het ontwerp is van de Italiaanse architecte Francesca Torzo.

De uitbreiding van Z33 kadert in de plannen om de historische site rond het Hasseltse Begijnhof een nieuwe invulling te geven. Een voormalig schoolgebouw maakte plaats voor de nieuwe vleugel. Als een puzzelstuk past het gebouw tussen het jenevermuseum en het begijnhof. De indrukwekkende voorgevel – 50 meter lang en 11 meter hoog – is bijna volledig gesloten, op een smalle doorgang na. De sobere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van het aangrenzende begijnhof en van het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58, dat aan de achterzijde van Vleugel 19 ligt. De nieuwbouw imponeert zonder spectaculair te willen zijn.

 

 

Vleugel 19 is een plek voor tentoonstellingen, producties, onderzoekstrajecten en talentontwikkeling. Het nieuwe Z33 kiest bewust voor een grote publieke ruimte. Het is een plaats waar iedereen altijd kan komen. Wandelend door het gebouw kom je langs ruimtes die verschillen in maat, breedte, hoogte, lengte of uitzicht. Volledig blinde ruimtes wisselen af met ruimtes met lange zichtlijnen.

Architecte Francesca Torzo heeft het gebouw tot in detail uitgewerkt, met een veelheid aan materialen en technieken. Die gedetailleerde – maar nooit overdadige – uitwerking komt terug in het ‘diamanten’ plafond, de bepleisterde muren, de ruitvormige bakstenen, kolommen, deuropeningen en ramen.

 

 

Het ontwerp van Francesca Torzo stond gepresenteerd op de architectuurbiënnale in Venetië in 2018. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara nodigden de architecte uit om deel te nemen aan de hoofdtentoonstelling van de biënnale.

05/03/2020

Vleugel 19 – uitbreiding Z33
Adres  Bonnefantenstraat 1, Hasselt
Architect  Francesca Torzo
Bouwheer  Z33 – Provincie Limburg
Uitvoering  2017 – 2019

Foto’s  © Olmo Peeters