Lezingen 2016
iris 31 december 2016

Heb je een lezing gemist in 2016?

Architectuurwijzer heeft heel wat beeldmateriaal verzameld. Op ons videokanaal vind je 50 video’s over diverse onderwerpen, 10 daarvan blikken terug op het voorbije jaar:

 

Eind 2016 gaf Architectuurwijzer de aftrap van het programma Wonen met de lezing Wonen in Stad Limburg.
Drie architecten namen het woord: Jan Vanweert van Dhoore Vanweert, Frederik Vaes van UAU Collectiv en Kurt Van Belle van Van Belle & Medina.

Focus lag op de wijzigende demografie, de voortschrijdende verkaveling van het landschap, de mobiliteitsknopen, duurzaamheid in al haar facetten én ook op regelgeving.

 

 

De architectuurpraktijk kwam op een boeiende manier in beeld tijdens de lezing van Christian Kerez. Hij vertelde over enkele markante projecten: zijn ontwerp voor de VRT, de school in Leutschenbach, House with a missing column in Zürich en over het Zwitsers paviljoen op de Biënnale in Venetië. De architectuur van Kerez steunt op een kristalheldere constructiewijze, ultraconsequent uitgevoerd.

 

 

Architectuurwijzer springt op de bres voor modernistisch erfgoed. Elke generatie moet een evenwicht vinden tussen behouden en afbreken, tussen vereren en verguizen. Expertise en onderzoek hierbij zijn essentieel: manieren van restauratie, herbestemming en onderhoud vragen onze aandacht. Dit kwam aan bod tijdens de lezing Omgaan met modernistisch erfgoed / Restauratie van Mies-meesterwerken, door Gunny Harboe en Menno Homan.

 

 

Architectuurwijzer organiseerde vier A-Z lezingen architectuur.
In de namiddag gaven ze een gastcollege aan de UHasselt, Faculteit Architectuur en Kunst.

 

Julian Schubert van Something Fantastic

 

Peter Veenstra van LOLA Landscape Architects

 

Bram Aerts van TRANS Architectuur I Stedenbouw

 

Floris De Bruyn van GAFPA

29/3/2017