Stadsvernieuwing is mensenwerk
Lieve Drooghmans 10 september 2023

Twintig jaar geleden riep Vlaanderen het instrument ‘Stads­vernieuwing’ in het leven, met als doel de steden nieuw leven in te blazen en de stadsvlucht te keren. In de expo ‘Stadsvernieuwing is mensenwerk’ ontdek je hoe dit instrument een vliegwiel is voor lokale verandering. 

Fotograaf Bas Bogaerts trok Vlaanderen rond en legde vast hoe nieuwe manieren van wonen, werken, verplaatsen, samenleven en ontspannen door de stadsvernieuwing ontstonden. En documentairemaker Bertrand Lafontaine deed hetzelfde in zes kortfilms. Zo tonen de makers vooral hoe zulke stadsprojecten niet alleen in stenen investeren, maar ook en vooral in mensen.

De tentoonstelling blikt niet alleen terug op twintig jaar Vlaams beleid, maar kijkt ook vooruit: wat zijn de noden van vandaag en de uitdagingen voor de toekomst? De tentoonstelling is gemaakt als een reizend atelier, met in het midden een speciaal ontworpen werktafel, een plek voor debat en dialoog met de vele mensen die samen de stad van morgen maken. 

Na Mechelen, Antwerpen en Brussel staat ‘Stadsvernieuwing is mensenwerk’ in oktober 2023 opgesteld in C-mine Genk. Tegelijk presenteert stad Genk in C-mine een tweede, aanvullende tentoonstelling: ‘Genk is mensenwerk’, die doorloopt tot begin 2024.

 

 

Praktisch

Expo Stadsvernieuwing is mensenwerk
C-mine Genk, Compressorenhal
Donderdag 5/10/23 t.e.m. donderdag 19/10/23
10 – 17 uur
Gratis toegang

De tentoonstelling werd gecureerd door Architecture Workroom Brussels in partnerschap met Team Stedenbeleid.
Met medewerking van Bas Bogaerts (fotografie), Bertrand Lafontaine (videografie), Public Space (redactie), Vormen (scenografie), Sara Thewissen (vormgeving) en met bijdragen van de kwaliteitskamer (Linda Boudry, Els Vervloesem, Michiel Dehaene, André Loeckx, Stefan Devoldere, Joeri De Bruyn, Stefaan Tubex, Thierry Goossens).

 

Foto  © Bas Bogaerts in opdracht van het Agentschap Binnenlands Bestuur & Architecture Workroom Brussels