Open oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht
Lieve Drooghmans 2 mei 2020

Expo Vlaamse Bouwmeester

Twintig jaar geleden trok Vlaanderen resoluut de kaart van kwaliteitsvolle architectuur en ambitieuze publieke opdrachten. Met de Open Oproep kregen opdrachtgevers een transparante werkwijze om ontwerpteams aan te stellen én een internationaal bereik. Een succesvolle selectieprocedure zo blijkt. Twintig jaar later is het tijd om de architecturale parels te overschouwen. Bovendien focust de rondreizende tentoonstelling van de Vlaamse Bouwmeester in Z33 op de vernieuwing van de Hasseltse begijnhofsite.

Sinds 1999 heeft Vlaanderen een Bouwmeester. Hij of zij wordt door de Vlaamse regering als expert aangesteld voor vijf jaar, met als taak de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen. Samen met een team van architecten legt de Bouwmeester zich onder meer toe op het begeleiden van openbare besturen bij de aanpak van ruimtelijke opgaven. Een van de methodes die daarvoor werden ontwikkeld, is de Open Oproep: een ontwerpwedstrijd met een internationaal bereik.

In de jaren ’90 telde ons land nauwelijks overheidsgebouwen waar architectuurcritici of het bredere publiek enthousiast over waren. Mede door de Open Oproep kwam er vanaf de millenniumwissel een positieve kentering in de openbare bouwcultuur in Vlaanderen.

 

 

Tweemaal per jaar maakt menig architecten- en vormgevershart een sprong wanneer de Vlaamse Bouwmeester de Open Oproep lanceert. Die oproep stelt publieke opdrachtgevers in staat op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Dankzij deze selectieprocedure werd Vlaanderen enkele architecturale parels rijker: de Kazerne Dossin in Mechelen, het Provinciehuis van Antwerpen, of de uitbreiding van de Oude Gevangenis tot een nieuwe stadscampus voor de Universiteit Hasselt. Deze tentoonstelling brengt naast archiefmateriaal en getuigenissen ook nieuwe installaties. Ze toont hoe de procedure precies werkt, en welke projecten het levenslicht zagen de voorbije 20 jaar.

De rondreizende expo hield eerst halt in Gent en Brussel. Z33 – Hasselt presenteert een vernieuwde versie van de rondreizende expo, met aandacht voor de vernieuwing van de Hasseltse begijnhofsite. Daarna zijn er haltes in Kortrijk en Leuven, om in het najaar van 2021 te eindigen in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen.

Deze tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze werd gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut. Curatoren zijn Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche.

 

Bekijk de lezing: ‘Open Oproep’ – the making of… met Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche.

 

Praktisch (archief)

Open oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht
De Vlaamse Bouwmeester
Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Zondag 30 aug – zondag 11 okt 2020
Download hier de tentoonstellingsfolder.