OUEST architecture
Lieve Drooghmans 6 juni 2024

Op 7 november 2024 nodigen we – samen met Embuild Limburg – OUEST architecture uit voor een lezing in C-mine. Dit het Brusselse bureau is opgericht in 2009. Onder leiding van Stephane Damsin en Jan Haerens werken zij aan projecten met betrekking tot cultuur, architectuur en maatschappij, door middel van zowel gebouwde projecten als onderzoeksprojecten, tentoonstellingen en workshops.

Aanleiding voor de lezing vormt het project Zinneke van een lokale non-profit organisatie in Brussel. Het betreft de reconversie en ‘zachte’ renovatie van een oude drukkerij in Brussel. Samen met Rotor ontwikkelde OUEST de transformatie van de ateliers en werkruimtes met een zo breed mogelijke toepassing van recuperatiemateriaal. Ze recupereren niet alleen afwerkingen, maar ook gevelschrijnwerk, ventilatiegroepen, branddeuren … De architecten ontwikkelen hiervoor nieuwe procedures, lastenboeken en meetstaten binnen een publieke aanbesteding.

Daarnaast organiseerde OUEST het project van bij de start als cocreatietraject: niet enkel tussen bouwheer en de architecten, maar ook in samenspraak met het Zinneke-team, externe partners, artiesten … De architecten stelden voor om het gebouw in gebruik te nemen tijdens de ontwerpfase, zodat bepaalde ontwerpbeslissingen realtime konden getest worden. Deze aanpak heeft geleid tot onverwachte oplossingen in de ruimte, de structuur en de details.

 

 

Een bijzondere achtergevelcompositie met gerecupereerde ramen (in samenwerking met Rotor) en een gestileerde gele lijnstructuur boven de bestaande straatgevels vormen opmerkelijke details van het gebouw. Met een aantal microchirurgische ingrepen brengen de architecten de verschillende ruimtes opnieuw in verband met elkaar. Zo maken ze een reeks aaneengeschakelde ontmoetingsplekken: een binnentuin en terras, een open keuken en lunchplek, een exporuimte, de luwe patio. Het resultaat is een open creatie- en ontmoetingsplek.

Tijdens de lezing tonen de architecten ook andere projecten waarin zij telkens inzetten op een maximaal behoud van het bestaande gebouw, het recupereren van aanwezige bouwmaterialen en het zoeken naar nieuwe interne en externe relaties.

 

Praktisch
Lezing door OUEST architecture
donderdag 7 november 2024, 19u30
C-mine Genk
Prijs: 16, 13 of 8 euro (respectievelijk basisprijs, C-mine pas en studenten)
Tickets te koop via C-mine.

 

Foto’s  © Delphine Mathy