Label architecture
Lieve Drooghmans 5 juni 2024

Samen met Embuild Limburg organiseren we op 5 december een lezing door Label architecture in C-mine. Het bureau heeft sinds 2003 een breed en divers portfolio opgebouwd met schoolgebouwen, sportinfrastructuur, herbestemmingsstudies, masterplannen en woningbouw. Voor elke opdracht vertrekken ze consequent vanuit een doorgedreven analyse van programma en context en gaan ze op zoek naar de meerwaarde die architectuur moet bieden aan de omgeving.

In het bijzonder heeft Label zich gespecialiseerd in de energetische renovatie van publieke gebouwen met een grote uitstraling. Zo renoveerden ze de Arc-en-Ciel school te Brussel op een innovatieve manier. In plaats van uit te breiden op een naburig perceel, stelden de architecten voor om het bestaande gebouw op te toppen. Vier nieuwe klaslokalen, twee grote buitenruimten en een reorganisatie van de circulatie in een bestaande vleugel vormen een helder antwoord binnen deze dicht bebouwde context.

 

 

Een tweede intrigerend project vormt de renovatie en uitbreiding van een bestaand gebouw voor opvang van jongeren met autisme. De opdrachtgever wilde het gebouw, een oud rusthuis, renoveren en een nieuw dagcentrum in de vorm van een paviljoen bouwen. Label besloot om het landgoed te sparen en het programma te integreren in het bestaande gebouw met uitbreiding aan beide zijden, in de vorm van twee halve cirkels. Het dagcentrum bevindt zich op het gelijkvloers van het bestaande gebouw. De leefkamers van de twee nieuwe woongroepen bevinden zich in de uitbreidingen en de kamers op de eerste verdieping.

Tot slot werkt Label architecture – samen met Karbon’ – aan de renovatie van La Cité Moderne van Victor Bourgeois en het woongebouw Général Jacques in Brussel. Zo tonen zij hoe verouderde woningen en appartementsgebouwen opnieuw een kwalitatieve woonomgeving kunnen vormen.

 

Praktisch
Lezing door Label architecture
donderdag 5 december 2024, 19u30
C-mine Genk
Prijs: 16, 13 of 8 euro (respectievelijk basisprijs, C-mine pas en studenten)
Tickets te koop via C-mine.

 

Foto inzet  © Stijn Bollaert