oPEN Living Lab
Lieve Drooghmans 16 november 2023

In Waterschei te Genk wordt vandaag gewerkt aan een Living Lab. Het gebied bestaat uit twee verschillende wijken: een voormalige mijnwerkerswijk gebouwd in de jaren 1920 en een recentere sociale woonwijk genaamd ‘New Texas’, gebouwd in de jaren 1990. In de schaduw van het innoverende wetenschapspark Thor Park wordt hier een energiepositieve wijk gerealiseerd, een wijk die meer energie opbrengt dan ze verbruikt. 27 sociale huurwoningen (beheerd door Wonen in Limburg) en 8 private woningen worden hiertoe gerenoveerd en uitgerust met de nieuwste technieken op het vlak van verwarming, ventilatie en energieopslag. Zonnecellen worden geïntegreerd in de daken en gevels en zorgen voor een collectieve energieproductie. VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, zal de gezinnen gedurende minstens vijf jaar monitoren en werkt voor dit project o.a. samen met de stad Genk, Wonen in Limburg, Stebo, KULeuven, IMEC en 8 industriële partners.

Op het congres Genk is mensenwerk (8 dec 2023) wordt het project toegelicht door Pieter Bosmans van VITO. We zullen stilstaan bij de bottom-up aanpak van het project, waarbij bewoners zijn betrokken via een participatietraject van bij de start. Aansluitend komt Sven Augusteyns van het bureau Omgeving vertellen over hun recent onderzoek naar de transitie van de tuinwijk Ter Elst in Leuven naar een klimaatwijk, in opdracht van het Team Vlaams Bouwmeester. Zo kan een interessante vergelijking gemaakt worden tussen een bottom-up en een top-down benadering van een collectieve wijkrenovatie. 

De workshop wordt gemodereerd door Wouter Nilis, ingenieur-architect. Hij is nauw betrokken bij de Leuvense vzw Minder is Meer die nieuwe mogelijkheden onderzoekt en uitvoert om energiezuinig renoveren haalbaar te maken voor iedereen op het grondgebied Leuven.

 

Expo Genk is mensenwerk tot 21 januari 2024 in C-mine.
Opdrachtgever: Stad Genk
Curator: Joeri De Bruyn (Public Space)
Scenografie: Ward Verbakel en Sebastian von Rosen (PLUSOFFICE)
Grafische vormgeving: Rene Tichelaar (Anagramme)
Productie: White Light, Stad Genk, C-mine