Nieuw: website Innovatief wonen in Vlaanderen
Lieve Drooghmans 16 januari 2023

In antwoord op uitdagingen zoals klimaat, erfgoed, betaalbaarheid, zuinig ruimtegebruik, wonen voor bijzondere doelgroepen … stelt men vaak een ‘innovatief’ woonproject voor. Maar wat betekent innovatie in het wonen? Op de website innovatiefwonen.be beschrijft en analyseert Architectuurwijzer elf Vlaamse woonprojecten die afwijken van het klassieke marktpatroon.

De innovatie ligt voor elk project anders. Uit de referentieprojecten hebben we enkele basisprincipes afgeleid. Zo kan de grondformule het innovatieve element zijn: verschillende woonprojecten zijn opgezet volgens het systeem van erfpacht van de grond of het gebouw. Innovatieve partners zoals een sociaal investeerder, een werkers- of burgercoöperatie, een stichting … komen steeds vaker in beeld als initiatiefnemer, maar ook sociale huisvestingsmaatschappijen durven voortrekker in innovatieve woonvormen te zijn. Net zoals erfpacht is het wonen aan een gedeeld of publiek woonerf een gekend principe, maar blijkt het tegelijk een gedurfde keuze te zijn. Tot slot worden zowel gedeelde buiten- als binnenruimtes voorgesteld in functie van ontmoeting tussen bewoners.

 

De website is opgemaakt door Architectuurwijzer, in opdracht van intercommunale Veneco, gemeente Wachtebeke en provincie Oost-Vlaanderen. Als onafhankelijke architectuurcultuurorganisatie willen wij zo opnieuw bijdragen aan een debat over kwalitatieve architectuur en innovatieve wooncultuur in Vlaanderen. De website vormt een mooie aanvulling op onze andere projectwebsites over collectief en coöperatief wonen (www.housingaparttogether.be / www.cooperatiefwonen.be). Ook de komende jaren zullen we ons blijven verdiepen in het thema van innovatief wonen.

Voor een presentatie over innovatief wonen kan je contact opnemen met Peggy Totté (peggy@architectuurwijzer.be).

 

Architectuurwijzer lanceert binnenkort ook een nieuwe nieuwsbrief ‘Wonen’, specifiek rond collectief, coöperatief, innovatief en sociaal wonen. Zowel voor de algemene nieuwsbrief als voor de nieuwsbrief Wonen kan je hier inschrijven. Wie de nieuwsbrief van Architectuurwijzer al ontvangt, hoeft niets te doen.

 

16/01/2023

Tekening  Brent Vanheyst