Lezing: Nasjonale Turistveger
iris 23 oktober 2013

Het Noorse project Nasjonale Turistveger (1994-2020) verzamelt een omvangrijke diversiteit aan rustpunten, uitkijkposten, utilitaire gebouwtjes, paden, trappartijen, buitenmeubilair en kunstwerken langs de meest indrukwekkende van Noorwegens toeristische wegen. Niet de stad staat centraal, maar wel het – meer dan eens adembenemende – open landschap. De gebouwtjes, kunstwerken en infrastructurele elementen zijn ontworpen door Noorse architecten en kunstenaars, plus enkele bekende buitenlandse namen als Peter Zumthor en Louise Bourgeois.

Per Ritzler, projectleider van Nasjonale Turistveger, licht het project toe aan de hand van een selectie uit de 18 nationale routes. Hij focust op de Noorse natuur, de ervaring van het rijden, architectuur en kunst. Bijzonder aan Nasjonale Turistveger is dat het een overheidsproject is, een ‘best practice’ in termen van architectuurbeleid.

Per Ritzler koos als co-spreker architecte Beate Hølmebakk uit. Haar bureau Manthey Kula creëerde een aantal ontwerpen voor de Nasjonale Turistveger. Hølmebakk staat bekend voor haar boeiende visie op architectuur. Ze was genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2009. Beate Hølmebakk werkt ook als professor aan de Oslo School of Architecture.

Afsluiter van de avond is Bas Smets, een gerenommeerd Brussels landschapsarchitect die zijn sporen verdiend heeft met projecten van Parijs tot Zuid-Korea. Hij zal een reflectie geven op het verhaal van de Nasjonale Turistveger en vergelijkt dit met zijn aanpak in Vlaanderen.

De lezing kadert in het Atelier Limburg-Europa, een denktank die een ruimtelijk handvest voor (toekomstige) stadsregio’s wil formuleren aan de hand van een experimenteel onderzoekstraject.

Praktisch
Lezing in het Engels
Grote zaal, C-mine cultuurcentrum, C-mine 10, 3600 Genk
Woensdag 23 oktober 2013, 20u15
Inkom: 7 euro
Reserveren via c-minebezoekersonthaal@genk.be

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *