Naar Krefeld en Essen / 100 jaar Bauhaus
Lieve Drooghmans 15 september 2019

In 2019 is het honderd jaar geleden dat Walter Gropius het Bauhaus oprichtte. Deze verjaardag vormt de aanleiding voor de eendaagse studiereis die C-mine in samenwerking met Architectuurwijzer organiseert, naar Krefeld en Essen in het Duitse Ruhrgebied. Op het programma staan toprealisaties van Mies van der Rohe, zoals Haus Lange & Esters. De reis doet ook het gigantische mijncomplex Zeche Zollverein aan, deels gerenoveerd door OMA. Deze site in ongeëvenaarde Bauhausstijl staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De school voor kunst, design en architectuur startte in Weimar en verhuisde in 1925 naar Dessau. Gropius riep ontwerpers op om het ‘bouwen van de toekomst’ te creëren. Architectuur, kunst, meubilair, … zouden daarbij één geheel vormen. Achtereenvolgens zorgden de directeurs van het Bauhaus voor andere invullingen van het pedagogische programma: Gropius brak radicaal met het verleden, Hannes Meyer was de radicale functionalist die vond dat architectuur alleen maar ten dienste van de samenleving mocht staan en Mies van der Rohe was de rationalist die de ideale vorm voorop stelde.

100 jaar na de oprichting blijft het al lang ter ziele gegane Bauhaus nog steeds relevant omwille van de diverse interpretaties van de relatie artistieke productie – maatschappelijke relevantie. De Bauhausmedewerkers en -studenten begrepen als geen ander dat het ene (kunst/schoonheid) steevast een meerwaarde betekent voor het andere (relevantie/functie).

 

Praktisch
Vrijdag 15 november 2019, vertrek om 8u
Verzamelen aan parking C-mine cultuurcentrum
Prijs: € 80, inclusief lunch
Alle geïnteresseerden zijn welkom.
VOLZET. Inschrijven niet meer mogelijk.
Download hier het programmaboekje.

Volg ook de tweedaagse vorming ‘100 jaar Bauhaus’, die de perfecte inleiding vormt voor deze studiereis.

Foto  Zollverein © Jochen Tack