Coöperatief wonen versus cohousing
iris 11 oktober 2017

Symposium gemist?
Bekijk de video opname hier
of lees de verslagen:
Lezing Miroslav Sik,
Lezing Ninke Happel – Het Rotterdams Woongenootschap
Lezing Tom Lagast
Afsluitend debat Coöperatief wonen

Architectuurwijzer brengt experten samen rond het onderwerp ‘coöperatief wonen’. Miroslav Sik, Ninke Happel, Soetkin Goris, Tom Lagast, Anne Malliet, … gaan in gesprek.

Zijn werk voor de Zwitserse baugenossenschaften maakt van architect Miroslav Sik dé pionier op het gebied van coöperatief wonen. Hij ontwierp een aantal interessante gebouwen binnen het grotere project ‘Mehr als Wohnen’ in Zürich.

Geïnspireerd door de Zwitserse coöperatieve projecten, richtte architecte Ninke Happel met enkele partners het Rotterdams woongenootschap op. De coöperatie wil nieuwe woningen en appartementen bouwen, onderhouden en verhuren in de centrale wijken van Rotterdam. De focus ligt op plezierig samen wonen. Een eerste bouwproject zit in ontwerpfase.

Soetkin Goris (Trizone) en Tom Lagast (Space Lab) begeleiden het grotere cohousingproject Bijgaardehof in Gent. De opdracht komt van StadsOntwikkelingsbedrijf Gent.

Anne Malliet is lid van team Vlaams Bouwmeester. Zij verdiept zich al langer in dit onderwerp en verwees in A+ naar de pioniersrol van Miroslav Sik.

Tijdens een rondetafelgesprek gaan de experten in op de gelijkenissen en verschillen tussen Zürich, Rotterdom en Gent, en op de mogelijkheden van het coöperatief bouwen en wonen in Vlaanderen. De resultaten worden gepubliceerd op de AW-website.

Deze expertennamiddag kadert binnen het thema “Dichter wonen / Collectief bouwen”.
’s Avonds komt Miroslav Sik nogmaals aan het woord. Hij geeft een lezing rond “Dichter wonen in dorpen“.

Praktisch
Expertengesprek in het Engels
Woensdag 11 oktober 2017, 13 tot 17 uur
C-mine cultuurcentrum Genk
Experten met interesse kunnen contact opnemen met Peggy Totté via peggy@architectuurwijzer.be