La Vie en Kit
Lieve Drooghmans 5 januari 2024

Op 7 maart 2024 tonen we in C-mine de documentaire ‘La Vie en Kit’, van regisseur Elodie Degavre. Na de vertoning brengt Peggy Totté een nabeschouwing met focus op woningbouw en gaat ze in gesprek met Elodie.

‘La Vie en Kit’ brengt een beklijvend portret van enkele opmerkelijke Belgische architecten die een halve eeuw geleden een alternatieve manier van bouwen en leven ontwikkelden. Zo waren er nog maar net mannen op de maan geland of de grenzen aan de welvaartsgroei tekenden zich onverbiddelijk af. De oliecrisis en grondstoffenschaarste zetten de beschikbaarheid van betaalbare en warme woningen danig onder druk. Sociaal-culturele emancipatie en de oproep voor meer inspraak van de eindgebruiker vormden een tegenbod voor de gevestigde top-down planningspolitiek. Kortom, aanleiding genoeg voor Paul Petit, Jean Englebert en Simone en wijlen Lucien Kroll om met een nieuw soort activistische architectuur de ‘business as usual’ te doorbreken.

‘La Vie en Kit’ werpt duidelijk een licht op het belang van experiment en durf in onzekere tijden. De documentaire vormt een uitnodiging om mee na te denken over wat we kunnen leren van projecten die volhardend inspeelden op complexe maatschappelijke uitdagingen die parallellen vertonen met die van vandaag. Elodie Degavre leverde dan ook een inspirerend tijdsdocument op over hoe architecten hun rol binnen een snel veranderende wereld indien nodig radicaal kunnen herdenken, en zo hun lot in eigen handen houden.

 

 

Elodie Degavre is architect, docent, fotograaf, auteur en regisseur. Gepassioneerd door haar beroep als architect, doceert ze architectuurontwerp aan de UCLouvain, waar ze ook onderzoeker is. Ze is steeds meer geïnteresseerd in het ‘vertellen’ van architectuur, wat ze met ‘La Vie en Kit’ in de praktijk bracht.

 

Praktisch – GEANNULEERD

La Vie en Kit – documentaire in het Frans, met Engelse ondertiteling
Met nabeschouwing door Peggy Totté & een gesprek met Elodie Degavre
Donderdag 7 maart 2024, 20u15
C-mine Genk, kleine zaal
Prijs: 16, 13 of 8 euro (respectievelijk basisprijs, c-mine pas en studenten)

Afterdrink aangeboden door onze bouwpartners cpeCedralEquitoneTarkett, Vandersanden, Reynaers, Forster en Ventiline

 

Foto  © La Vie en Kit – Elodie Degavre