Korteknie Stuhlmacher – Architectuur in samenhang
Lieve Drooghmans 5 juli 2021

Op 25 november 2021 kwam Mechthild Stuhlmacher van het Nederlandse bureau Korteknie Stuhlmacher Architecten in C-mine praten over architectuur in samenhang, ‘embedded architecture’. Herbekijk hier de lezing:

 

 

“Architectuur is een dienende discipline. Als architecten staan we niet op het podium, we zijn en maken het podium. Ruimtes ontwerpen die mensen willen en kunnen gebruiken en bewonen, betekent vaak het tegenovergestelde van het ontwerpen van dingen, objecten. De lezing gaat over het vieren van de bescheidenheid, het verdwijnen in het landschap, het omarmen van het materiaal, het verwelkomen van het onontworpene en het meebewegen met processen van groei en veroudering.”

 

 

Hun project voor het Predikheren in Mechelen won heel recent de Onroerend Erfgoedprijs 2020. Veertig jaar lang stond de Predikherenkerk leeg, nu is het een stemmige bibliotheek. Korteknie Stuhlmacher Architecten heeft een mooi palmares van Belgische projecten en ze werken hier ook heel graag. In België is er meer vrijheid in het ontwerpen, vergeleken met  de standaardisatie in Nederland. Ook in eigen land krijgt het Nederlandse bureau verdiende erkenning: Korteknie Stuhlmacher was één van de vijf genomineerden voor de prijs voor Architect van het jaar 2020.

Naast het Predikheren vertelt Mechthild Stuhlmacher ook over andere projecten van haar bureau, waaronder het Woonzorgcentrum Parkhof in Machelen. In dit grootschalig woonproject gingen zij als architecten op zoek naar kleinschaligheid en huiselijkheid.

 

 

Praktisch
Lezing door Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher Architecten
Donderdag 25 november 2021, 20u15
C-mine Genk
Inkom 12 euro, 7 euro voor studenten

 

Foto inzet  Woonzorgcentrum Parkhof Machelen – Korteknie Stuhlmacher © Maurice Tjon
Foto’s in tekst
– Het Predikheren – Korteknie Stuhlmacher i.s.m. Callebaut en Bureau Bouwtechniek © Luuk Kramer
– Woonzorgcentrum Parkhof Machelen