Innovatief wonen: Melkerij
Lieve Drooghmans 16 januari 2023

Het aandeel sociale woningen in Wachtebeke bedraagt 12% van het totale woonaanbod. De gemeente voldoet aan het bindend sociaal objectief, maar stelde een mismatch vast tussen het aanbod en de vraag van de sociale huurders. Er is een stijging van het aantal één- en tweepersoonshuishoudens op de wachtlijsten, aangezien de lokale huisvestingsmaatschappij vooral een groot aanbod van sociale woningen met vier slaapkamers heeft in Wachtebeke en buurgemeenten. Het is voor de maatschappij geen prioriteit om op korte termijn sociale woningen bij te bouwen.

Bijgevolg heeft de gemeente besloten om zelf een sociaal woonproject voor alleenstaanden en koppels te realiseren. Medio 2016 heeft zij een terrein van 5.500 m2 aangekocht. Vervolgens ging de gemeente, samen met Veneco, op zoek naar een geschikte private partner voor het realiseren van een sociaal woonproject. De vastgoedvennootschap Inclusio stelde zich als enige kandidaat in de verkoopprocedure, met een ontwerpvoorstel van DENC-STUDIO. Inclusio is een sociale investeerder en géén klassieke ontwikkelaar, een atypisch gegeven.

 

 

Met hun ontwerpvoorstel hebben Inclusio & DENC-STUDIO gekozen voor een compacte stapeling van kleine woningunits met een beperkte footprint, zoveel mogelijk groen en ruime afstand tot de omringende vrijstaande woningen. Met de inplanting van het gebouw aan één lange zijde van de kavel hebben de architecten versnippering van het terrein vermeden en het groen gebundeld tot een aangenaam grote collectieve tuin.

Ondanks de beperkte hoogte van drie bouwlagen zal dit project van 28 sociale huurappartementen wel een contrast vormen met de directe omgeving. Alle appartementen hebben een leefruimte van gevel tot gevel en worden ontsloten via een brede galerij aan de achterzijde. Aan de zijde van de collectieve tuin hebben alle units een privaat terras. Op het gelijkvloers is een polyvalente ruimte voorzien die door de huurders kan gebruikt worden.

Het project Melkerij is in het najaar 2022 vergund.

 

Meer info via innovatiefwonen.be

16/01/2023

Tekening  Brent Vanheyst
Render  DENC-STUDIO