Innovatief wonen: Collectief woonerf
Lieve Drooghmans 23 februari 2023

In een typisch Vlaamse verkaveling in Leupegem – tussen een oude textielfabriek, een beek en een oude watermolen – heeft een bedrijfseigenaar een deel van zijn bedrijfsterrein herbestemd naar wonen. De site was volledig verhard en bebouwd, maar een aantal loodsen waren leeg komen te staan. Bijgevolg vroeg de bedrijfseigenaar aan ectv architecten om een woonproject met plek voor ontmoeting te ontwerpen, op het voorste deel van het terrein. Het achterste deel van het terrein bleef behouden als bedrijfsterrein. Het was de expliciete vraag om geen klassieke verkaveling of appartementsbouw te maken. De eigenaar heeft – samen met een externe investeerder – ervoor gekozen om een kwalitatief en duurzaam woonproject te realiseren en te verhuren.

Het nieuwbouwproject bestaat uit 8 ééngezinswoningen met 3 slaapkamers en 1 appartement. De zichten naar de historische watermolen en de bestaande bomen en weilanden zijn behouden, terwijl de achtergelegen bedrijfsloodsen uit het straatbeeld verdwenen zijn. De woningen zijn in U-vorm geschakeld rond een collectief woonerf.

Door de beperkte bouwdiepte heeft elke woning zowel een leefruimte als grote keuken die van voor- tot achtergevel reikt. Centraal zit een kern met inkomhal, toilet, trap en berging. Aan de achterzijde heeft elke woning een private tuin met een muur of haag als afscheiding. De praktische inrichting van de woning, het rustige woonerf en het laag energieverbruik zorgen voor een grote tevredenheid bij de bewoners.

 

 

 

Het woonerf is door landschapsarchitect Arne Deruyter zo natuurlijk mogelijk ontworpen. Door de ligging langs een bevaarbare waterloop is het water als centraal element genomen. Het terrein is grotendeels onthard en voorzien van twee wadi’s die met elkaar en de beek verbonden zijn. Paden in halfverharding leiden naar de voordeuren. De parkeerplaatsen zijn over het terrein verspreid en ingepast onder luifels en achter hagen. De kabels voor elektrische laadpalen liggen klaar en de fietsen worden gestald in gedeelde fietsenstalling onder het appartement, naast de gedeelde afvalberging.

Op energievlak is er bewust gekozen om geen gasaansluiting te voorzien. Elke woning is aangesloten op een individuele warmtepomp op geothermie. Per rij van 3 woningen is een grote regenwaterput van 15.000 liter voorzien, met overloop naar de wadi.

Het project is in 2019 opgeleverd.

 

Meer info via innovatiefwonen.be

23/02/2023

Tekening  Brent Vanheyst
Foto  Filip Dujardin