Honkhuis
Bertrand 10 maart 2024

HONK vzw is een vereniging in Leuven van ouders met veertien kinderen met een beperking. Nu deze kinderen volwassen worden, streven hun ouders ernaar om een eigen thuis te creëren voor de groep: het Honkhuis. Na twee jaar werkzaamheden werd het gebouw, ontworpen door 360 architecten, in 2023 opgeleverd en konden de jongeren intrekken in hun eigen stek. Het Honkhuis bestaat uit vier verdiepingen en heeft een bewoonbare oppervlakte van bijna 1.100 vierkante meter. Voor de financiering van het project hebben de initiatiefnemers een coöperatie opgericht: HONKInvest cvso.

 

 

De wachtlijsten voor een plaats in bestaande zorgvoorzieningen zijn tegenwoordig erg lang. Wanneer jongeren met een beperking afstuderen, moeten hun ouders hen vaak noodgedwongen opvangen. Dit brengt zowel voor de ouders als hun omgeving de nodige uitdagingen met zich mee. Net als hun leeftijdsgenoten dromen ook jongeren met een beperking van een eigen toekomst. Dit was ook de droom van de vriendengroep die aan de basis lag van HONK.

 

Coöperatieve structuur

Na een langdurige zoektocht naar een geschikte site, viel de keuze van de jongeren en hun ouders op een locatie in hartje Leuven, op de volledig verkeersvrije Hertogensite aan de Minderbroederstraat. De ligging biedt geweldige mogelijkheden voor inclusie, wat doorslaggevend was: midden in de stad, in het verkeersluwe gedeelte, waar de jongeren gemakkelijk te voet overal naartoe kunnen.

Om dit alles te realiseren, heeft HONK vzw een coöperatieve opgericht: HONKInvest cvso. De financiering werd verkregen via het eigen netwerk. Sympathisanten kunnen het project ondersteunen door aandelen van 1.000 euro te kopen. Als aandeelhouder word je vennoot en treed je automatisch toe tot de Algemene Vergadering. Het is mogelijk om meer aandelen te kopen, maar ook om uit te stappen. Het uittreden kan echter pas vijf jaar na toetreding, zodat de stabiliteit van de beginnende coöperatie niet in gevaar komt.

 

 

Hertogensite

Het project is op maat gemaakt voor de bewoners en heeft een kleinschalig karakter. Het ontwerp is primair bedoeld als een huis, geen instelling. De nadruk ligt op gewoon wonen. Iedere jongere krijgt een eigen studio met zowel dag- als nachtgedeeltes en een eigen badkamer. De keuken en eetruimte zijn gemeenschappelijk. Daarnaast zijn er gedeelde voorzieningen zoals een zithoek, een tuin, een multifunctionele therapieruimte en een kantoor. De inwonende nachtwacht krijgt ook een eigen kamer met badkamer.

Het Honkhuis neemt een prominente plek in binnen het masterplan van de Hertogensite, dat de herontwikkeling van voormalige ziekenhuisterreinen in het centrum van Leuven omvat. Het huis bevindt zich aan de Minderbroederstraat, waar het een bestaande blinde gevel aanvult en de hoek markeert richting het groene openbare binnengebied en de blootgelegde Dijle.

 

Buurtinteractie

De architectuur van het Honkhuis daagt zichzelf uit om een eigentijds hoekpand te creëren dat harmonieus samensmelt met de omgeving, die wordt gekenmerkt door sterk neogotische architectuur van architect Joris Helleputte (1851-1925). Hoewel het niet letterlijk citeert, creëert het ontwerp met erkers en hoekverdraaiingen een haast klassiek, verticaal gevelritme. De gevel omarmt het woonprogramma, waardoor talloze specifieke plekken en kamers ontstaan.

 

Honkhuis

Adres Kerstine Liedekensstraat 1, 3000 Leuven
Architect 360 architecten
Opdrachtgevers HONK vzw
Programma 14 woonunits met collectieve ruimtes
Oplevering 2023

Foto’s 360 architecten
Tekst Bertrand Lafontaine