Grünmatt
iris 20 mei 2019

Op het patroon van de vroegere bebouwing uit 1920 heeft de Familienheim Genossenschaft een nieuw project gerealiseerd van vier rijen woningunits, een collectieve ruimte, een kleuterschool, een kinderdagverblijf en een zorgcentrum. Het bebouwingspatroon volgt opnieuw de hoogtelijnen van het terrein, wat leidt tot gebouwen die met hun onderste laag aan één zijde in de berg ingekapseld zijn. In de vroegere setting woonden hier 210 mensen in 64 rijtjeshuizen. Vandaag telt het project 155 woningen voor 480 mensen, wat meer dan een verdubbeling is.

 

 

Graber Pulver Architekten hebben Grünmatt conceptueel opgevat als een herinterpretatie van de tuinstad. Het bestaat uit een stapeling van 155 appartementen in ranke houten gebogen volumes. Ingepast in de helling heeft de eerste verdieping van het ene gebouw zicht op de gelijkvloerse verdieping van de volgende rij. De woningunits hebben ofwel een begane grond met privé-tuin, ofwel een aantrekkelijk zicht op de stad met een terras. De leefruimte van elke woningunit strekt zich van gevel tot gevel, en staat in relatie tot de buitenruimtes aan de zuidzijde. De auto’s worden gestald in een ondergrondse parking onder de twee hoogste gebouwen. De gebogen volumes kennen een eenvoudige houten afwerking en de efficiëntie van de houten constructie op een betonnen basis.

 

 

Tussen de private tuinen is ruimte gelaten voor een gedeelde buitenruimte die varieert in sfeer en breedte (want de hoogtelijnen lopen niet perfect parallel). De aanplanting van fruitbomen, hagen en struiken zorgt voor aansluiting op de sfeer van de grotere wijk Friesenberg. Op twee locaties is een grotere plek voor ontmoeting en ontspanning voorzien. Meerdere onderbrekingen in de bebouwingslijnen zorgen voor verbindingen tussen de groene ruimtes en optimaliseren zo de gehele toegankelijkheid en openheid van het gebied.

Architectuurwijzer bezocht Grünmatt tijdens de architectuurreis Zürich van 16 tem 19 mei 2019.

 

 

Grünmatt
Architect Graber Pulver Architekten
Adres Grünmattstrasse 4, 8055 Zürich
Oplevering 2014

Bronnen en meer info
Familienheim Genossenschaft Zürich

26/04/2019

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *