De Gelatinesite
iris 14 september 2014

Op Open Monumentendag geeft architect en stedenbouwkundige Aurelie De Smet haar visie op de Gelatinesite als Waiting Space. Te herontwikkelen stedelijke leegtes – of Waiting Spaces – bieden unieke kansen om echte openbare ruimte te creëren en de gangbare orde te overstijgen. Het zijn plaatsen waar experimenteren en innoveren mogelijk is.

Aurelie De Smet pleit voor tijdelijk gebruik van stedelijke Waiting Spaces. Via een aantal voorbeelden illustreert ze welke rol tijdelijke projecten kunnen vervullen in een flexibel ontwikkelingsproces. Aansluitend is er een debat over de zin van Waiting Spaces in Hasselt en Centraal-Limburg.
Lezing Aurelie De Smet, zondag 14 september, 15u, CIAP.

Dystopische toekomstvisie op de Gelatinesite.
Beelden die u niet wilt zien!
In de tentoonstelling ‘Dystopische toekomstvisie op de Gelatinesite’ stelt Architectuurwijzer de toekomst van de Gelatinesite in vraag. Beschouw het als een zachte kritiek op de promotorenmentaliteit aan de kanaalkom. De Gelatinesite zou perfect een tweede (of derde) leven kunnen krijgen via tijdelijk gebruik, maar de toekomst ziet er niet zo rooskleurig uit.

Via beelden op de ramen van het kunstencentrum schetst Architectuurwijzer de site zoals u ze niet wilt zien. De saaie toekomstbeelden vormen een pleidooi tegen de potentiële grijsheid en monofunctionaliteit van de kanaalkom. Want het kan anders: de Gelatinesite zou zich kunnen onderscheiden door zowel een diversiteit qua beeld als een diversiteit qua gebruik. Tentoonstelling zondag 14 september te bezichtingen van 11u tot 17u, CIAP.

U kan ter plaatse ook de tentoonstelling N75/N702 bezoeken.

Praktisch
CIAP, Gelatinesite, Armand Hertzstraat 21, Hasselt
Lezing en tentoonstellingen zijn gratis
Meer info: www.openmonumenten.be 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *