Funenpark, wonen in een autovrij binnengebied
Lieve Drooghmans 17 juli 2018

Tussen de binnenstad van Amsterdam en het oostelijk havengebied ligt het Funenpark, een groot woningbouwproject van circa 550 woningunits op een voormalig industrieterrein. Het masterplan is opgemaakt door voormalig rijksbouwmeester Frits van Dongen en uitgevoerd door projectontwikkelaar Heijmans. Aan de rand van het gebied was van Dongen ook architect van één groot residentieel L-gebouw, met een gevarieerde invulling qua woningtypes en ontsluitingssystemen. De 191 koopwoningen bestaan uit maisonnettes, woonwerkappartementen en penthouses. De 114 sociale huurwoningen zijn deels bestemd voor ouderen en andersvaliden. Het noordelijke gedeelte is ingevuld met kantoren. In de plint van de blokrand voorzag de architect ruimte voor winkels en horecazaken, en ondergronds is er parkeerruimte voor het hele binnengebied. 

Langs het spoor kreeg het woongebouw een extra glazen gevel met gekleurde schubben, die zorgt voor de geluidswering naar de appartementen. Het gebouw op zich vormt de geluidswerende wal voor het achtergelegen binnengebied en zijn appartementen. Achter de glazen gevel zijn zowel circulatieruimtes als buitenruimtes voorzien. De meeste appartementen richten zich met hun grote ramen naar het binnengebied, waar rust en stilte heersen.

 

 

Het binnengebied is opgevat als een groot park met vrijstaande appartementsgebouwen, zonder private tuinen. De gebouwen zijn ontworpen door negen architecten, en krijgen zo elk hun eigen identiteit. Het project heeft ook de toepasselijke bijnaam ‘Hidden Delights’ gekregen. Waar de appartementen op het gelijkvloers aan het maaiveld grenzen is een zone van 2 meter voor eigen gebruik (bank, plantenbak, …). Dit leidt tot aangename overgangszones tussen privaat en publiek. Hier kunnen de bewoners in de zomer op hun bank genieten van de parkomgeving, en de kinderen spelen voor de deur. Het landschapsplan voor dit parkgebied is ontworpen door Bram Breedveld van Landlab. Het is opgevat als een samenspel van grasvlakte, paden met een bijzondere tegel, en acacia’s.

 

 

Kortom, hier is een woongebied gecreëerd dat de kwaliteiten van een hoge woningdichtheid combineert met een groene, autovrije omgeving, waar men aangenaam kan wonen in de stad. Op onze architectuurtrip met Architectuurwijzer (juni 2018) werd dit project duidelijk gesmaakt. Een mooi referentieproject voor Vlaanderen, volgens onze medereizigers.

Funenpark, Amsterdam
Architect  Frits van Dongen
Landschapsarchitecten  Bram Breedveld en Martien van Osch
Adres  Het Funen, 1018 AK Amsterdam
Programma  565 woningen, 3.000 m2 kantoren, 395 parkeerplaatsen, 3,5 ha stedenbouwkundig plan
Datum opdracht  1998-1999

Bekijk een video van het gebied, met Bram Breedveld van Landlab.
Voor meer foto’s en plannen, check van Dongen-Koschuch en Landlab.

 

 

Tekst Peggy Totté
Foto Peggy Totté

17 juli 2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *