Cohousing Moos°Herk
Bertrand 10 mei 2024

In opdracht van wooncoop ontwerpt ectv architecten het cohousingproject Moos°Herk in de Hasseltse deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk. Het projectgebied – bestaande uit een voormalig schoolsite en aanpalende weide – is in eigendom van de stad Hasselt en wordt via een erfpachtovereenkomst overgedragen aan wooncoop. Het ontwerp maakt connectie met de buurt en elkaar mogelijk door de vele ontmoetingsplekken.

 

 

Het ontwerp van Moos°Herk faciliteert verbindingen tussen bewoners en de omgeving door tal van ontmoetingsplekken te integreren. De cohousing-aanpak stelt bewoners in staat om op elk moment van de dag te kiezen tussen privacy en sociale interactie, waardoor een dynamische gemeenschap ontstaat waarin diverse activiteiten mogelijk zijn.

De architectuur van het project is nauw verbonden met de omgeving. Het wordt gekenmerkt door drie langgerekte volumes die op een compacte manier zijn georganiseerd. Elke woning behoudt een relatie met de straat, soms direct, soms vanuit een iets meer afgelegen positie.

 

Diverse typologieën

Het centrale binnenhof vormt het kloppende hart van de site, een groene oase waar bewoners samenkomen en activiteiten ontplooien. Een prominente wadi in het midden van dit gebied dient niet alleen als regenwaterbuffer, maar draagt ook bij aan de sfeer van de ruimte. Aan de zuidwestelijke zijde strekt zich een gedeelde tuin uit, inclusief een boomgaard, waar losse beplantingsstructuren dienen als privacyfilters voor de individuele units en terrassen.

Het project omvat in totaal 33 wooneenheden van verschillende groottes en typologieën, waaronder studio’s, appartementen met één of twee slaapkamers en enkele gezinswoningen met drie of vier slaapkamers. Daarnaast is er een grote clusterunit met zes kamers en gedeelde leefruimtes en keuken, grenzend aan het centrale binnenhof.

Collectieve voorzieningen zijn verspreid over het hele project. Naast de grote ontmoetingsruimte bij het binnenhof, waar bewoners samen kunnen koken, eten en bijpraten, is er op de verdieping een ruime badkamer die wordt gedeeld door alle bewoners en gasten van de twee aangrenzende logeerkamers.

 

 

Ontmoetingspunten

Het behouden en renoveren van de noordelijke kop van het bestaande gebouw aan de Vorststraat, ooit een gemeentehuis voor de deelgemeente, draagt bij aan de integratie van het project in de buurt. Dit gerenoveerde gebouw herbergt onder andere een wasserette, ontspanningsruimte en polyvalente ruimtes, die allemaal dienen als ontmoetingspunten voor zowel bewoners als buurtbewoners. De voormalige schoolgebouwen aan de achterkant van het perceel worden omgevormd tot tuinbergingen, atelierruimtes en een tuinkamer, waardoor de band met de natuurlijke omgeving wordt versterkt.

Kortom, Moos°Herk belichaamt een eigentijds coöperatief woonconcept dat zowel ruimte biedt voor privacy als gemeenschapsleven, en dat zich integreert in de lokale omgeving door middel van doordachte architectuur en collectieve voorzieningen.

 

Moos°Herk

Adres Vorststraat 4, 3500 Hasselt
Architect ectv architecten
Opdrachtgevers wooncoop
Programma 33 wooneenheden met collectieve binnen- en buitenruimtes
Oplevering 2025

Beelden ectv architecten
Tekst Bertrand Lafontaine