Bart Dehaene – Architectuur van de sociale huisvesting
Lieve Drooghmans 6 september 2022

Op donderdag 6 oktober 2022 geeft architect-stedenbouwkundige Bart Dehaene een lezing over sociale huisvesting. In zijn werk legt hij linken met de lokale architectuur, besteedt hij veel aandacht aan sociaal en betaalbaar wonen en biedt hij een eigen antwoord op de specifieke ruimtelijke context in Vlaanderen.

 

Verzoening tussen oud en nieuw

In Vlaanderen is het ontwerp en de bouw van sociale huisvesting sterk onderhevig aan financiële en ruimtelijke regelgeving. De strikte oppervlaktenormen hebben – net zoals bij andere regelgeving – hun voor- en nadelen. In zijn lezing toont Bart Dehaene hoe hij het ontwerp van sociale woningen ter harte neemt en werkt aan een grote ruimtelijke diversiteit van sociale wijken in Vlaanderen. In de sociale tuinwijk Klarre Warre te Schoten vertrekt hij van het behoud van twee gebouwen met erfgoedkwaliteiten en voegt hij er nieuwbouw aan toe. De nieuwe gebouwen vormen een licht verschaalde, uitgetrokken en platgedrukte versie van de bestaande gebouwen. Zo worden oud en nieuw met elkaar verzoend, en blijft de eigenheid van de plek behouden. In zijn project Schaerdeke in Lo-Reninge heeft Bart Dehaene telkens twee woningen onder één kap geschakeld als een eigentijdse interpretatie van de West-Vlaamse landelijke woning met mansardedak. Zo behoudt hij ook de kleine korrel en de eigenheid van het dorp.

 

 

Balkrishna Doshi

Een interessante vergelijking kan gemaakt worden met de sociale en betaalbare woningbouwprojecten van Balkrishna Doshi, zoals tentoongesteld in de expo ‘Architecture for the people’ in C-mine. Eén van de bekendste woningprojecten van Doshi is ‘Aranya’, een wijk met een herkenbare structuur van straten en pleinen. De woningen waren voorzien van een betonnen vloerplaat van 30m2 met een toiletgebouw met stromend water, riolering en elektriciteitsaansluiting. De bewoners konden vervolgens hun woning zelf verder bouwen naar eigen vermogen en wensen. Aan de hand van 50 modelwoningen en een catalogus toonde Doshi wat de mogelijkheden waren die ook perfect aansloten bij de lokale bouw- en wooncultuur van India.

 

 

Praktisch
Lezing door Bart Dehaene – Architectuur van de sociale huisvesting
donderdag 6 oktober 2022, 20u15
C-mine Genk
Inkom 13 euro, 7 euro voor studenten
Reserveer je plaats via het online reserveringssysteem van C-mine.

Op 6 okt blijft de expo ‘Architecture for the people’ uitzonderlijk open tot 20u15 (aanvangsuur lezing).
Met het ticket van de lezing krijg je 2 euro korting op de expo.
Kortingsticket voor de expo is enkel te koop aan de kassa (niet online).
Datum bezoek expo is vrij te kiezen, maar bij voorkeur op voorhand te reserveren.

 

Tekening inzet  Herinrichting sociale tuinwijk Klarre Warre in Schoten, Bart Dehaene
Foto in tekst  Project Schaerdeke in Lo-Reninge, Bart Dehaene
Tekening in tekst  Aranya Low Cost Housing, simulatie van toekomstige huizen opgebouwd met een aantal basiselementen, Balkrishna Doshi